Jak zabezpieczyć drewnianą podłogę jednocześnie nadając jej szyku i elegancji? Sposób 2 - olej.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Zabezpieczanie drewnianych podłóg - lakier
Olej jako środek zabezpieczania parkietu zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. To produkt powstały na bazie naturalnych surowców i w przeciwieństwie do lakieru, nie tworzy powłoki na powierzchni posadzki, ale głęboko penetruje strukturę drewna, impregnując ją nawet do kilku milimetrów w głąb.
Nasycenie drewna olejem gwarantuje także jego większą stabilność co oznacza, że deska nie kurczy się ani nie rozpręża. Ze względu na swoje właściwości antystatyczne i antypoślizgowe drewno olejowane polecane jest jako wykończenie pomieszczeń wymagających bezpiecznej posadzki z dużym wskaźnikiem przyczepności. Olej zapobiega także wchłanianiu wody, wzmacniając dodatkowo strukturę drewna, wybierany jest więc często jako środek konserwujący do kuchni lub łazienek, które są miejscami silnie eksploatowanymi i narażonymi za zawilgocenie.
Dodatkowo, w przypadku poważniejszych uszkodzeń nie ma konieczności renowacji całego parkietu – wystarczy wyszlifowanie i ponowne zaolejowanie bruzdy. Pod względem wizualnym podłoga olejowana pozostaje bardziej naturalna, niż ta pokryta lakierem. Pozbawiona powłoki lakierniczej klepka zachowuje swoją oryginalną barwę i fakturę, pozostając w dotyku lekko chropowata lub delikatnie żłobiona. Olej nadaje drewnu łagodny, stonowany efekt matu lub satyny, polecany jest więc do wnętrz, które odznaczać się mają ciepłem i przytulnością. Co więcej, starannie konserwowany parkiet olejowy z biegiem lat zyskuje na szlachetności, uwypuklając autentyczną naturę drewna.
Źródło: Kaczkan
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
W kuchni wcale nie musi oznaczać 'od kuchni'. Coraz częściej...
czytajGalerie handlowe, centra SPA & wellness, kluby fitness, obiekty sportowo-rekreacyjne,...
czytajProjektowanie wnętrz w środowisku 4D i wykorzystywanie gogli VR do...
czytajAkcesoria i przyprawy kuchenne ekonomicznie przechowane
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz