Biuro z nutką poezji

Biuro z nutką poezji

Poetizer jest największą sieć społecznościowa dla miłośników poezji na świecie. Można w niej znaleźć miliony wierszy opublikowanych przez poetów z 120 krajów. Zobaczmy z bliska, jak wygląda jego biuro zlokalizowane w przepięknej Pradze.

Gdzie jest biuro Poetizera?

Biuro ma powierzchnię 150 m2 i mieści się na czwartym piętrze budynku przy ulicy Narodni. Wnętrze stworzyli projektant Johana Sedláčková Vamberská i architekt Tomáš Císař. W tym projekcie były dwa motywy przewodnie. Pierwszy to minimalizm, a drugi troska o środowisko naturalne.

Biuro z nutką poezji

Szklarnia w biurze?

Chyba najbardziej zaskakującym elementem w tym biurze jest szklarnia i rośliny tworzące dziką dżunglę. Szklarnia znajduje się w samym środku biura. Ta koncepcja jest bardzo spójna z poezją, która nie może się obejść bez trochę dzikiego, oryginalnego i buntowniczego sposobu patrzenia na świat. Zresztą takie jest właśnie podejście Claude'a Lévi-Straussa.

Szklarnia została stworzona specjalnie po to, żeby mogły się w niej odbywać nieformalne spotkania i burze mózgów. To również doskonałe miejsce do streamowania spotkań poetyckich lub po prostu do odpoczywania. Szklarnię oplata aż 171 roślin ze 100 gatunków.

Biuro z nutką poezji

Pozostałe pomieszczenia

W biurze mamy również standardową, otwartą przestrzeń do pracy, która zostały rozplanowane na dwóch wyspach. To znacznie ułatwia komunikowanie się między sobą pracowników. Przestrzeń do pracy łączy się z kuchnią, oraz z balkonem.

Poszczególne kolory i materiały zastosowane w projekcie nawiązują do funkcji, jakie pełnią. Przykładowo biel jest wykorzystywana w tych miejscach, w których koncentrowanie się na zadaniach stanowi priorytet. Natomiast ciemnozielone elementy są wszędzie tam, gdzie wymagana jest komunikacja zespołowa.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza biura

Szklarnia w przestrzeni biurowej – metryczka projektu

Autor Tomáš Císař, Johana Sedláčková Vamberská
Klient: Poetizer
Lokalizacja projektu: Národní 39, 110 00 Praga
Kraj projektu: Czechy
Rok ukończenia: 2022
Powierzchnia użytkowa: 150 m²
Fotograf: BoysPlayNice
Współpracownik Florysta: Lucie Pluhařová
Realizacja: design&build
Opracowanie: Marlena Kopacz

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!