Główna siedziba Medicover w duchu less waste

Główna siedziba Medicover w duchu less waste

Teraz w głównej siedzibie Medicover dominują naturalne motywy, przyjazne planecie materiały wykończeniowe. Wnętrze zostało stworzone zgodnie z filozofią less waste i gospodarki cyrkularnej. Za metamorfozę tej przestrzeni był odpowiedzialny zespół ekspertów Colliers Define, platformy usług kompleksowego przekształcania wnętrz i przestrzeni komercyjnych.

Zmiana organizacji pracy

Wcześniej w głównej siedzibie Medicover dominowała jedna wspólna przestrzeń. Jednak badania przeprowadzone wśród pracowników jasno pokazały, że ten model się nie sprawdza. Dlatego obecnie przestrzeń została dopasowana do potrzeb poszczególnych działów. Projektanci wzięli pod uwagę również to, że zmieniła się proporcja pomiędzy pracą zdalną a w biurze. Dlatego w nowej siedzibie jest mniej biurek i stanowisk indywidualnych.

W tym projekcie jest również sporo miejsc do odpoczynku. Można wśród nich wymienić na przykład: pokój Zen, taras czy kącik wypoczynku z biblioteczką.

Główna siedziba Medicover w duchu less waste

Recykling w przestrzeni biurowej

W nowym projekcie wykorzystano wiele elementów z poprzedniego biura, które doskonale komponują się z nową aranżacją. Można wśród nich wymienić na przykład tapicerowane krzesła, szklane ściany, sufity, instalacje. Dla marki Medicover bardzo ważne jest to, aby przestrzeń biurowa była przyjazna dla człowieka i natury. Właśnie dlatego wprowadzono do wnętrza rośliny. Można tutaj również dostrzec sprawne operowanie naturalnym światłem, wprowadzenie wrażeń sensorycznych. Dominują w tym biurze naturalne materiały, na przykład wykładziny bez podkładów bitumicznych i linoleum składające się z żywic roślinnych. Są w nim również elementy wykonane z przetwarzanych surowców, czyli przegrody akustyczne z filcu z butelek PET.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza biura

Biuro w zgodzie z naturą – metryczka projektu

Zespół autorski Colliers Define odpowiedzialny za proces aranżacji Medicover: 
Doradztwo i strategia środowiska pracy: Dorota Osiecka, Grzegorz Rajca
Koncepcja i projekt wnętrz: Zuzanna Jaszczuk, Eliza Henger, Jan Szymuś, Aleksandra Adamczyk, Paweł Śniegowski
Lokalizacja: Warszawa
Realizacja: 2022 rok
Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!