Re:use: biuro w dawnej fabryce

Re:use: biuro w dawnej fabryce

Projekt nowej siedziby Netizens sp. z o.o. zakładał, że w tym miejscu pracy pięćdziesięciu pracowników będzie mogło też spędzić czas wolny i odpocząć. Biuro znajduje się w dawnej Fabryce Porcelany. Zajmuje dwa piętra o powierzchni około 800 m2. Aranżacja obejmuje 500 m2. Natomiast pozostała część biura jest przeznaczona do wynajęcia lub stanowi rezerwę.

Re:use

Ważnym aspektem w tej realizacji jest ponowne wykorzystanie przestrzeni już istniejących, czyli tak zwane drugie życie. Biuro powstało w murach dawnej Fabryki Porcelany. 

Układ funkcjonalny biura

Centralna część pierwszego poziomu tworzy otwartą przestrzeń. To pozwala naprawdę się nie ograniczać, jeżeli chodzi o aranżację. Samodzielne meble łączą się tutaj z zabudową meblową. Dzięki temu, łatwo jest zmieniać ich ustawienie i w razie potrzeby można organizować spotkania. Tak zwane budki telefoniczne są przeznaczone do prywatnych spotkań. Natomiast, gdy zespół projektowy chce zrobić naradę, to może wykorzystać do tego celu: zasłony, parawany, tablice do notowania czy rzutniki.

Kolorowe biuro firmy Netizens

Zamknięte przestrzenie

Pokoje zamknięte są przeznaczone dla osób, które potrzebują więcej prywatności. Jednocześnie tutaj znajdują się miejsca do pracy i rozrywki poza biurkiem. W biurze znajdują się dwie salki konferencyjne ze ścianami, które pełnią rolę rzutników i tablic. W jednej z nich można grać na stole w ping- ponga.

Dział dla programistów został oddzielony od strefy relaksu zabudowanymi szafami. Pracownicy mogą w nich przechowywać swoje rzeczy osobiste. Co ciekawe, każda półka jest oznaczona takim samym rysunkiem, jak biurko danego pracownika. Równie interesującym rozwiązaniem jest podłużne siedzisko do pracy kreatywnej oraz magazynowania sprzętów. Kreatywność twórców tego projektu objęła również pokój prezesa. Podzielono go na strefy przy użyciu pamiątkowego głazu z planu teledysku ACDC. To jeden z projektów firmy Netizens.

Zobacz galerię zdjeć wnętrza biura

Biuro idealne do pracy…i do odpoczynku – metryczka projektu

Lokalizacja: Śląsk, Katowice
Projekt: DNA Architekci
Typ obiektu: biuro
Metraż: 500 m2
Opracowanie: Marlena Kopacz

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!