Trójkąt roboczy w kuchni — dlaczego warto trzymać się tej zasady?

Trójkąt roboczy w kuchni — dlaczego warto trzymać się tej zasady?

Zasada trójkąta roboczego to jedna z reguł, którymi kierują się profesjonalni architekci wnętrz podczas projektowania kuchni. Polega na odpowiednim rozmieszczeniu poszczególnych mebli oraz sprzętu AGD, dzięki czemu korzystanie z nich ma być łatwiejsze i wygodniejsze. Dlaczego warto stosować ideę trójkąta roboczego w pomieszczeniu kuchennym i na czym dokładnie ona polega?

Trójkąt roboczy — co to znaczy?

Urządzając kuchnię, najczęściej zwracamy uwagę na kwestie estetyczne oraz dobre wykorzystanie dostępnej przestrzeni, rozumiane jako umieszczeniu we wnętrzu odpowiedniej liczby szafek oraz rozmaitych miejsc do przechowywania. Tymczasem aby cieszyć się wnętrzem, w którym wykonywanie codziennych obowiązków będzie prawdziwą przyjemnością, należy zadbać o odpowiednie rozplanowanie poszczególnych sprzętów i mebli.

Zasada trójkąta roboczego polega na rozmieszczeniu trzech najważniejszych elementów wyposażenia kuchni — lodówki, kuchenki/piekarnika oraz zlewozmywaka — w taki sposób, by znajdowały się na wierzchołkach wyimaginowanego trójkąta. To właśnie między tymi punktami poruszamy się najczęściej w trakcie przygotowywania posiłków. Dlatego muszą być ustawione w taki sposób, by przemieszczanie się między nimi oraz przenoszenie produktów i sprzętów było możliwie łatwe i wygodne. 

Trójkąt roboczy w kuchni — dlaczego warto trzymać się tej zasady?

Trójkąt roboczy w projektowaniu kuchni

Zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, lodówka, zlewozmywak i kuchenka powinny być ustawione w konkretnych odległościach od siebie. Są to uśrednione wartości, obliczone na podstawie licznych pomiarów, i pozwalające większości osób swobodnie poruszać się w pomieszczeniu.

Wynoszą one:

•  120-210 cm — odległość między zlewozmywakiem a lodówką oraz między zlewozmywakiem a kuchenką,
•  120-270 cm — między lodówką a kuchenką.

W przypadku bardzo małych kuchni można zmniejszyć odległość między zlewozmywakiem a kuchenką, jednak nie powinna ona wynosić mniej niż 90 cm. 

Należy przy tym zadbać również o odpowiednie umiejscowienie każdego ze sprzętów. Przykładowo, kuchenki nie należy umieszczać bezpośrednio przy ścianie — może to bowiem znacznie utrudnić gotowanie (zwłaszcza gdy korzystamy z większych garnków), nie mówiąc już o dużym ryzyku zabrudzenia ściany przez pryskające lub kipiące dania. Podobnie w przypadku zlewozmywaka — umieszczenie go w bezpośrednim sąsiedztwie ściany może znacząco utrudnić zmywanie naczyń i sprzątanie.

Dodatkowo między lodówką a zlewozmywakiem oraz między zlewozmywakiem a kuchenką warto umieścić blaty kuchenne. Pozwoli to jeszcze lepiej wykorzystać przestrzeń i zwiększyć korzyści wynikające z zastosowania zasady trójkąta roboczego w kuchni.

Ostateczne rozmieszczenie poszczególnych sprzętów zależy w dużej mierze od kształtu pomieszczenia. W przypadku bardzo małych kuchni zastosowanie zasady trójkąta może być znacznie utrudnione. W takiej sytuacji warto skorzystać z takich narzędzi jak program do projektowania kuchni, w którym można łatwo przetestować różne warianty ustawienia mebli oraz urządzeń AGD.

Trójkąt roboczy w kuchni — dlaczego warto trzymać się tej zasady?

Trójkąt roboczy w kuchni — dlaczego warto?

Trójkąt roboczy w pomieszczeniu kuchennym pozwala znacznie usprawnić czynności takie jak gotowanie, pieczenie czy sprzątanie. Gdy potrzebne sprzęty znajdują się niedaleko siebie, wykonywanie ich staje się znacznie bardziej komfortowe i intuicyjne, zajmując przy tym znacznie mniej czasu. 

Trójkąt roboczy w kuchni pozwala też zmniejszyć dystans pokonywany każdego dnia podczas przygotowywania posiłków i sprzątania. Dzięki temu wykonywanie codziennych obowiązków staje się mniej męczące, co jest ważne szczególnie dla osób, których siły są i tak już nadwyrężone przez wiek lub stan zdrowia.

Choć zasada trójkąta może wydawać się nieco restrykcyjna, w praktyce zapewnia jednak dużą elastyczność, a „modelowe” ustawienie sprzętów może być modyfikowane. Dzięki specjalnym programom do projektowania wnętrz można łatwo przetestować różne rozwiązania przed zakupem mebli czy innych elementów wykończenia. Najważniejsze jest bowiem dostosowanie sposobu, w jaki urządzona jest kuchnia, do indywidualnych potrzeb, upodobań oraz możliwości domowników.

Trójkąt roboczy w kuchni — dlaczego warto trzymać się tej zasady?
Trójkąt roboczy w kuchni — dlaczego warto trzymać się tej zasady?

zdjęcia: komfort.pl

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!