Mieszkanie w modernistycznym  klimacie

Mieszkanie w modernistycznym klimacie

Mieszkanie znajduje się w przedwojennej kamienicy na Saskiej Kępie. Projekt Katarzyny Baumiller przywrócił mu dawną świetność i atmosferę.

Zmiany w układzie funkcjonalnym

Były one niezbędne, aby dopasować mieszkanie do potrzeb właścicieli. Właśnie dlatego kuchnia stała się częścią przestrzeni dziennej i powiększono łazienkę, aby spełniała współczesne standardy.

Mieszkanie w modernistycznym klimacie

Koncentracja na detalu

W tym projekcie klasyka łączy się z nowoczesnością w taki sposób, że wszystko ze sobą współgra. Projektantka wybrała naturalne, ponadczasowe materiały, takie jak na przykład drewno, czy metal. To samo odnosi się do kolorystyki. Jest uniwersalna. Szarości, drewno oraz czerń i biel, zawsze się obronią. W przestrzeni dziennej zachwyt budzi między innymi drewniany parkiet. Do dzisiaj jest on marzeniem wielu osób.

Chociaż przestrzeń sama w sobie wydaje się prosta, wręcz minimalistyczna, to cały klimat tworzą dodatki. Gdy tylko wejdziemy, do przestrzeni dziennej, to w oczy rzucają nam się bardzo oryginalne lampy. Przypominają wiszące kule. Elementem, którego po prostu nie da się pominąć w tym opisie jest piecyk nazywany potocznie ,,kozą”. Kiedyś ogrzewano nim całe domy dziś stanowi wyłącznie dekorację.

Mieszkanie w modernistycznym klimacie

Niebanalna łazienka

Osobom przyzwyczajonym do nowoczesnych wnętrz trudno będzie się odnaleźć w tej łazience. Nie znajdziemy w niej podwieszanej muszli klozetowej, ani podświetlanego lustra. Mamy za to bardzo prostą metalową szafkę pod umywalkę nablatową, prawdopodobnie zrobioną z metalowego stolika, krzesło z rattanowymi elementami oraz bardzo dekoracyjny, ciemnozielony sufit. Co ciekawe, zupełnie nie przytłacza on tego niewielkiego pomieszczenia mimo swojej solidności. Mieszkanie w modernistycznym klimacie jest ponadczasowe i jednocześnie zachwyca niecodziennymi połączeniami.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza mieszkania

Mieszkanie w kamienicy – metryczka projektu

Projekt: Katarzyna Baumiller Studio
Zdjęcia: Hanna Połczyńska/Kroniki
Realizacja: 2022 rok
Inwestor: prywatny
Typ budynku: mieszkanie
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!