Odnowione wnętrze restauracji Oliva

Odnowione wnętrze restauracji Oliva

Restauracja Oliva była zamknięta. Na szczęście udało się zmienić wystrój jej wnętrza oraz ponownie przywrócić ją do życia. Znakomicie dopracowano nie tylko menu, ale również identyfikację wizualną. Restauracja Oliva powstała specjalnie po to, aby serwować wspaniałe jedzenie i dzielić się nim z innymi. Nowy wystrój pełen drewnianych i beżowych elementów jest jeszcze bardziej elegancki. Zachęca do tego, aby wpaść tutaj na rodzinny obiad albo na pełną romantyzmu randkę z ukochanym.

Restauracja Oliwa

Restauracja w klimacie śródziemnomorskim

Sama nazwa tej restauracji nierozerwalnie kojarzy się z oliwkami i z Morzem Śródziemnym. Ogromnym błędem byłoby, gdyby w wystroju wnętrza nie nawiązać do tych klimatów. Zajęli się nim projektanci wnętrz Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska z Paris Hendzel Studio, którzy doskonale zrozumieli, jakie oczekiwania mają wobec nich właściciele restauracji Oliva.

Wnętrze jest klasyczne i jednocześnie stonowane. Kolorystyka to biele, niebieskości i barwy piasku. W restauracji nie brakuje również naturalnych materiałów. Warto wśród nich wymienić na przykład kwarcyt lub drewno iroko. Uwagę zwracają również dekoracje, takie jak na przykład: antyczne wazy, kamienna umywalka przy wejściu czy szklano-mosiężne lampy. Każdy z tych elementów jest po prostu zachwycający. Aż chciałoby się mieć taką lampę we własnym domu. Ciepła pomieszczeniom dodają: kolorowe wykończenia na barze i na kanapach. Uwagę przyciąga mural autorstwa Aleksandry Perec.

Restauracja Oliwa

Powtarzający się motyw oliwy

We wnętrzu znajdują się cztery beczki, których zawartość będzie się co jakiś czas zmieniała. Jednak zawsze będą to oliwy z pierwszego tłoczenia. Mogą różnić się pochodzeniem, stopniem filtracji oraz dojrzałości oliwek.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza restauracji

Restauracja w klimacie śródziemnomorskim – metryczka projektu

Rodzaj inwestycji: restauracja
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: Paris Hendzel Studio
Architektka: Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska
Realizacja: 2022
Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!