Wnętrze salonu fryzjerskiego jak pustynny krajobraz

Wnętrze salonu fryzjerskiego jak pustynny krajobraz

Wnętrze zostało zaprojektowane przez architektów z biura NOKE Architects. Salon fryzjerski Ruby Blue znajduje się przy ulicy Pięknej w Warszawie. Inspiracją dla tego projektu był pustynny krajobraz i natura.

Pustynia po burzy

W projekcie wnętrza możemy zobaczyć nawiązania do form, jakie na pustyni tworzy piasek. W salonie są 2 poziomy, 15 stanowisk fryzjerskich, 2 stanowiska barberskie, stanowiska do manicure i pedicure oraz sala VIP. Wszystkie te elementy są w mniejszym lub w większym stopniu połączone z krajobrazem pustynnym po burzy. Właśnie dlatego ściany, recepcja i klatka schodowa mają obłe kształty. Do wykonania tego projektu projektanci wykorzystali specjalne programy komputerowe do tworzenia figur o nietypowych kształtach. Dzięki temu, recepcja przypomina wydrążoną przez pustynny piasek jaskinię. Ściany na parterze wyglądają jak fale, zaś klatka schodowa jest kręta.

Wnętrze salonu fryzjerskiego jak pustynny krajobraz

Stonowane kolory w salonie fryzjerskim

Gdyby połączyć te nietypowe kolory z intensywną kolorystyką, to byłby to zdecydowanie przerost formy nad treścią. Dlatego architekci postawili przede wszystkim na pustynny kolor piaskowy. Można go zobaczyć na takich elementach, jak: meble, zasłony, czy uchwyty.

Tę stonowaną przestrzeń salonu doskonale przełamuje kolor rubinowy. Nawiązuje on do nazwy salonu fryzjerskiego – Ruby Blue. Cała przestrzeń została podzielona na strefy, aby lokal stał się o wiele bardziej funkcjonalny. Takie udogodnienie jest bardzo ważne zarówno dla właścicieli tego miejsca, jak i dla odwiedzających go klientów.

Ciekawym akcentem na drugim piętrze są fale wykonane z surowej cegły w kolorze beżowym. Znajdują się one pod lustrami. Musimy tutaj również wspomnieć o kolorze rubinowym. Najwięcej mamy go w tak zwanym VIP roomie.

Wnętrze salonu fryzjerskiego jak pustynny krajobraz

Mnóstwo nietypowych rozwiązań

Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że wnętrze tego salonu fryzjerskiego wymagało mnóstwa pracy zarówno od projektantów, jak i od wykonawców. Dowodem na to jest między innymi fakt, że ściana została wykonana przez osoby na co dzień pracujące przy scenografiach. Ściany zostały pokryte naturalnym tynkiem oraz pomalowane ekologicznymi farbami w piaskowym kolorze. Ciekawym detalem są również faliste motywy na sufitach.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza salonu fryzjerskiego

Salon jak piaskowa burza – metryczka projektu

Typ wnętrza: prywatne, salon fryzjerski
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Warszawa, ulica Piękna
Projekt wnętrza: NOKE Architects
Zespół projektowy NOKE Architects biorący udział w projekcie: Karol Pasternak, Piotr Maciaszek, Aleksandra Hyz, Marcin Sudnik.
Zespół projektowy aureola.studio biorący udział w projekcie: Kama Wybieralska, Natalia Andrzejak, Paulina Dudkiewicz.
Rok: 2022
Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!