Kaszubska siedziba firmy

Kaszubska siedziba firmy

W kaszubskiej wsi Mściszewice stanął dwukondygnacyjny biurowiec – główna siedziba firmy Kapeo Sp. z o.o. zaprojektowana przez pracownię Lofft Architektura z Bytowa.

Inspiracja produktem

Firma Kapeo KAPEO Sp. z o.o. jest częścią Grupy KAPEO. Specjalizuje się w produkcji stalowych, naziemnych zbiorników gromadzenia mediów płynnych, oraz systemów przeciwpożarowych… Teraz zastanawiacie się pewnie, co wspólnego ma ten opis z samym wnętrzem biura. Od razu spieszymy z odpowiedzią: to właśnie charakterystyczny kolor i kształt jednego z flagowych produktów firmy stał się motywem przewodnim całej aranżacji.

Kaszubska siedziba firmy

Detal ma znaczenie

Wszystko zaczęło się od systemu przeciwpożarowego przypominającego czerwoną rurkę. Decyzja architektów z pracowni Lofft Architektura zapadła bardzo szybko: stało się jasne, że trzeba wykorzystać go  jako wyróżnik, a jednocześnie element spajający nowo powstającą przestrzeń biurową. To właśnie rurka wskazuje kierunek recepcji, wprost do pomieszczeń zajmowanych przez technologów oraz sali konferencyjnej znajdującej się na parterze. Z parteru prowadzi na piętro, pełniąc przy tym rolę pochytu na klatce schodowej.

Kaszubska siedziba firmy

Czerwień, czerń, biel

Materiały wykończeniowe zostały dobrane tak, by jeszcze bardziej podkreślić czerwoną kolorystykę motywu przewodniego oraz korespondujących z nim dodatków doskonale prezentujących się w otoczeniu czerni i bieli. I tak w pomieszczeniach socjalnych dębowa deska opalana na ścianach została zabarwiona w odcieniach czerwieni. W toaletach zastosowano natomiast stalowe wykończenia urządzeń oraz podkreślono czerwień baterii umywalkowych wykonanych na indywidualne zamówienie inwestora. Stonowaną kompozycję czerni i czerwieni przełamują zielone panele akustyczne zamontowane w biurach na piętrze.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza siedziby firmy

Biuro Kapeo Sp. z o.o. – metryczka projektu

 Typ realizacji: projekt biurowca i nadzór nad realizacją
Pracownia: Lofft Architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska
Realizacja: 2021
Lokalizacja: Mściszewice
Źródło/Zdjęcia - Pracownia Lofft Architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska
Opracowanie: Aleksandra Bączek

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!