Nowoczesny minimalizm w PZLA

Nowoczesny minimalizm w PZLA

Najważniejszym celem tego projektu architektonicznego było otrzymanie przestronnych i komfortowych w użytkowaniu przestrzeni. Właśnie dlatego projektant wykonał czytelny podział funkcjonalny. Udało się to przez częściowe wykorzystanie już stojących ścian, a częściowo przez postawienie zupełnie nowych.

Zachwyt już od wejścia

Oprócz przestrzeni biurowych na kondygnacji podziemnej, na parterze oraz na piętrze, stworzył tak zwane przestrzenie reprezentacyjne. Jednym z takich miejsc jest oczywiście hol wejściowy. Służy on zarówno do oczekiwania, jak i do przeprowadzania spotkań. W dodatku, pełni on rolę ekspozycyjno-informacyjną.

Przestrzenie reprezentacyjne znajdują się również na piętrze. Są nimi: hall ekspozycyjny, sale spotkań i przestronne sale konferencyjne. Jest to elastycznie skomponowana przestrzeń, ponieważ w razie potrzeby, zawsze można połączyć ze sobą obie sale. Tak duża przestrzeń może być wykorzystywana na przykład do organizowania większych konferencji. Jednym z jej atutów są również ogromne okna, z których uczestnicy konferencji będą mogli podziwiać korony drzew.

Na posadzce zdecydowano się na położenie wielkogabarytowych płyt gresowych. Przypominają one naturalny kamień w kolorze szarym. Z tego samego materiału są wykonane schody i spoczniki klatki schodowej.

Nowoczesny minimalizm w PZLA

Jak wyglądają pomieszczenia biurowe?

W tej części biura zastosowano wykładzinę dywanową. W każdym pomieszczeniu w pewnym stopniu podkreślono sufity. W holu wejściowym i salach konferencyjnych znajduje się surowy beton z widocznych śladach po płytach szalunkowych. Natomiast w pomieszczeniach biurowych znajdują się odczyszczone i pomalowane na biało cegły oraz belki stropów.

Zobacz galerię zdjęć wnętrz Polskiego Związku Lekkiej Atletyki

Reprezentacyjny ośrodek sportowy – metryczka projektu

Lokalizacja: Warszawa – Bielany, ul. Barcicka 42 
Inwestor: Polski Związek Lekkiej Atletyki  / PZLA 100 Sp. z o.o.
Biuro projektowe: S.A.M.I. Architekci Sp. z o.o.
Główny projektant: arch. Mariusz Lewandowski
Współpraca: arch. Paweł Pyłka, arch. Marcin Kopania, arch. Paweł Ptaszyński, arch. Dominika Sikorska, arch. Mariusz Korytkowski, arch. Zuzanna Woźniak, arch. Kamila Doniec
Wykonawca: TMX Project Powierzchnia całkowita: 775 m2
Kubatura: 2 630 m2
Projekt data: 2019 r.
Realizacja data: 2021 r.
Zdjęcia autor: Zuzanna Woźniak
Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!