Patelnia to bez wątpienia jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Szeroki wybór produktów sprawia, że nie zawsze wybór konkretnych modeli bywa prosty. Na co zwrócić uwagę, kupując patelnie do kuchni? Jakie rodzaje wybrać, by móc cieszyć się komfortowym i łatwym gotowaniem?
W dobrych sklepach znajdziesz różne typy patelni, różniące się przede wszystkim zastosowaniem, materiałem i powłoką pokrywającą wnętrze naczynia. Od tych czynników zależy m.in. sposób i szybkość smażenia, a także przeznaczenie patelni.
Rodzaj patelni ze względu na zastosowanie
Niegdyś jedna patelnia służyła właściwie do wszystkiego, dziś natomiast wyróżnia się różne rodzaje patelni, przeznaczone do odmiennych zadań. Najpopularniejsza nadal pozostaje jednak patelnia uniwersalna, zwana też klasyczną, która nadaje się znakomicie do przygotowywania rozmaitych potraw. To model ze spłaszczonym dnem i niewysokimi brzegami, cechujący się zwykle korzystną ceną. Modele te są produkowane z różnych materiałów.
Patelnie grillowe, jak sama nazwa wskazuje, są przeznaczone do przygotowywania potraw grillowych. Dobrej jakości patelnia grillowa Ambition lub innej renomowanej marki ma dno pokryte kratką lub rowkami, dzięki czemu do smażonego mięsa, ryb czy warzyw nie dociera od dołu powietrze. Dzięki tej specjalnej konstrukcji naczynia, Ambition patelnia grillowa umożliwia przygotowanie potraw o wyglądzie i smaku zbliżonym do tych, które kojarzą się z wakacyjnym grillem. Podczas gotowania nie stosuje się wcale lub jedynie minimalne ilości tłuszczu, dzięki czemu robienie posiłków na tej patelni jest znacznie zdrowsze niż na tradycyjnym grillu.
Patelnie głębokie mają wyższe brzegi niż uniwersalne. Wysokiej klasy naczynia od renomowanego producenta, np. patelnia Ambition 28 cm średnicy, są polecane zwłaszcza do duszenia albo smażenia potraw. Do patelni głębokich zalicza się chiński wok, a także patelnię saute z nieprzywierającą powłoką.
Materiał wykonania patelni
Wybierając patelnię, weź też pod uwagę materiał, z którego ją wykonano. Od tego zależy bowiem funkcjonalność naczynia, czas nagrzania albo przywieranie do niego potraw. Patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają, ale równie prędko tracą ciepło. Są lekkie, poręczne i odporne na uszkodzenia. Zazwyczaj pokryte są powłoką teflonową.
Modele stalowe są wyjątkowo trwałe i odporne na zarysowania, co sprawia, że można używać do mieszania na nich potraw nawet metalowych sztućców. Nagrzewają się dłużej niż wersje aluminiowe, ale jednocześnie dłużej trzymają ciepło.
Żeliwne patelnie są bardzo trwałe i najdłużej trzymają ciepło. Można na nich smażyć wszystko, nawet w bardzo wysokich temperaturach. Masywna konstrukcja i grube dno sprawiają jednak, że modele te są dość ciężkie.
Tytanowe patelnie to ekskluzywne modele z najwyższej półki, charakteryzujące się doskonałą trwałością i odpornością na zarysowania. Mogą być wykonane w całości z tytanu lub posiadać tytanową powłokę. Są lekkie i praktyczne, co wpływa na komfort użytkowania.
Materiał sponsorowany
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Eklektyzm to „wybór najlepszych rzeczy". Jednak czy swoboda łączenia tego,...
czytajŻywot idealnej garderoby rozpoczyna się już w momencie projektowania bryły...
czytajPo latach dominacji podłóg monochromatycznych do wnętrz coraz śmielej wkracza...
czytajSetki wzorów, dziesiątki kolorów i odcieni, różne faktury. Jak wybrać...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz