Czytelnia Biblioteki Narodowej

Czytelnia Biblioteki Narodowej

Biblioteka Narodowa doczekała się czytelni w nowej odsłonie. W historycznym wnętrzu zrobiło się zdecydowanie bardziej nowocześnie, ergonomicznie i ekologicznie, ale mimo to nie da się zapomnieć o jego przeszłości.

Przyjazna przestrzeń

Za projekt przebudowy wnętrza biblioteki odpowiada zespół architektów z pracowni Konior Studio. Zgodnie z jego założeniami wnętrze modernistycznego budynku – powstałego według wytycznych projektowania bez barier architektonicznych – miało stać się bardziej przyjazne dla wszystkich odwiedzających. Zarazem niezwykle istotne było podkreślenie historycznego charakteru i znaczenia jednej z najstarszych instytucji kultury w naszym kraju.

Zmodernizowana czytelnia Biblioteki Narodowej

Idzie nowe

Nowe wejście do budynku znajduje się od strony Pola Mokotowskiego. Po przekroczeniu go od razu można dostrzec umowną granicę między strefą ogólnodostępną a czytelnią. Jest nią przykuwająca uwagę, obita mosiężną blachą lada recepcyjna z logo Biblioteki Narodowej, przy której można wyrobić Kartę Czytelnika, oddać książki czy zadać pytanie pracownikom.

Poza czytelnią otwartą wydzielono także czytelnię czasopism, czytelnię cichą, czytelnię humanistyczną oraz poszczególne czytelnie tematyczne. Ta pierwsza znajduje się tuż przy wejściu i jest dostępna dla wszystkich – nawet osób, które nie mają wyrobionej karty. Po spiralnych schodkach z wewnętrzną windą można dostać się wprost do Czytelni Dolnej, natomiast z Czytelni Górnej trafimy bezpośrednio do nowo zaprojektowanej Czytelni Załuskich, będącej największym w Polsce zbiorem rękopisów i starodruków.

Efekt zmian równie imponująco przedstawia się w liczbach: dziesięć czytelni tematycznych, czterysta dodatkowych miejsc siedzących i cztery razy więcej miejsca na książki udostępniane czytelnikom w wolnym dostępie. Są jeszcze cztery wewnętrzne ogrody z roślinnością zmieniającą się wraz z porami roku.

Zmodernizowana czytelnia Biblioteki Narodowej

Modernistyczna elegancja

W strefie wejścia wykorzystano materiały takie jak miedź, stal, kamień i ciemne drewno. Ich elegancja w pełni współgra z modernistycznym charakterem budynku, a klasyczne odcienie czerni, bieli, beżu i szarości zestawione naturalną zielenią doskonale się ze sobą komponują. Nie do przecenienia jest też kluczowa rola naturalnego światła. To właśnie za sprawą jego natężenia zmienia się kolor niektórych elementów wykorzystanych w aranżacji (m.in. podwieszanego sufitu z miedzianej siatki).

Zobacz galerię zdjęć wnętrza zmodernizowanej czytelni

Zmodernizowana czytelnia Biblioteki Narodowej – metryczka projektu

Typ realizacji: modernizacja czytelni
Pracownia: Konior Studio
Realizacja: 2021
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Paweł Morawiec, Jakub Certowicz
Opracowanie: Aleksandra Bączek

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!