Nowa siedziba Wydziału

Nowa siedziba Wydziału

Oryginalna stołówka i budynki akademika zaprojektowane przez Architec Karel Prager to tylko część niedokończonego kampusu uniwersyteckiego nad brzegiem rzeki Vltava. Sama stołówka nigdy nie była w pełni używana zgodnie z przeznaczeniem. Budynek z lat osiemdziesiątych, miał niepodważalną jakość architektoniczną w momencie jego konstrukcji. Jednak obecnie konieczne było wprowadzenie radykalnych zmian, aby zaspokoić potrzeby Wydziału Humanistycznego.

Co się zmieni?

Przedstawiona wizualizacja zachowuje kształt zewnętrzny, wysokość i proporcje oryginalnego budynku stołówki. Główną zmianą jest utworzenie dużej, centralnej sali, oświetlonej od góry światłem dziennym. Wszystko dzięki wprowadzeniu kratownic. Sala będzie centrum i miejscem spotkań dla całego wydziału. Najniższy poziom hali pomieści dużo wspólnych sal wykładowych, audytorium, biblioteki wydziału i pokój dziekana.

Nowa siedziba Wydziału

Najważniejsze materiały użyte w projekcie

Na wizualizacji dominuje odsłonięty beton w połączeniu z delikatnymi przepierzeniami na sufitach. Są one podzielone za pomocą betonowych belek. Uwagę zwraca również podłoga w kolorze czarnym i białe drewniane elementy, w tym meble. W centralnej sali znajdują się też miejsca do siedzenia w intensywnie pomarańczowym kolorze.

Kolejnym bardzo ważnym materiałem jest szkło. Budynek ma podwójną elewację stworzoną z metalu oraz szkła. Zapewnia ona dobrą wentylację i dostęp do światła słonecznego. Budynek na zaokrąglone rogi, co sprawia, że staje się jeszcze ciekawszy.

Nowa siedziba Wydziału

Kolorowe łazienki

W tym projekcie uwagę zwracają nietypowe łazienki. Jedna jest intensywnie różowa, a druga niebieska. Łazienki są skrajnie nowoczesne, wręcz awangardowe. W obu łazienkach wszystkie elementy poza umywalką, armaturą, klamkami i suszarką do rąk są w jednym kolorze. Niebieskim lub różowym.

Bardzo podobny zabieg architekt zastosował w salach wykładowych. Tutaj dominuje beż. W tym kolorze są wszystkie stoły, ściana, a nawet żaluzje. Kontrast dla tych elementów stanowią szare krzesła, grafitowa podłoga oraz czarny sufit. To wnętrze jest maksymalnie proste i jednocześnie eleganckie. Bije od niego spokój. Sprzyja skupieniu i przyjemnej nauce.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza Wydziału Humanistycznego

Uniwersytet w Czechach- metryczka projektu

Typ projektu: wnętrze publiczne, uniwersytet
Projekt: Kuba & Pilař architekti
Projektant: Ladislav Kuba, Tomáš Pilař, Martin Klimecký
Lokalizacja: Czechy
Zdjęcia: David Korsa
Rok: 2020
Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!