Miejsce pracy jak hotel butikowy

Miejsce pracy jak hotel butikowy

Czy wiesz, czym jest hotel butikowy? To takie miejsce, w którym każdy pokój jest zupełnie inny. Gość może sobie wybrać, jaki styl mu najbardziej odpowiada. Podobne skojarzenia budzą wnętrza w Banku BNP Paribas. Taki niecodzienny efekt udało się osiągnąć na ogromnej powierzchni biurowej, która zajmuje aż 21 000 m2. Autorem projektu jest biuro Massive Design. Cały proces projektowy trwał od lipca 2017 roku. Zakończył się on dopiero w 2021 roku. Jednak na tak rewelacyjne efekty naprawdę warto było poczekać.

Nie tylko przestrzeń do pracy

Wbrew pozorom projektowanie przestrzeni biurowej jest skomplikowane. Tutaj postanowiono się wybić poza utarte schematy. Dzięki temu powstało biuro, w którym nie brakuje miejsc do pracy. Jednocześnie są w niej również miejsca przeznaczone do spotkań mniej formalnych. Projektantom zależało na tym, aby w razie potrzeby można było przearanżować przestrzeń bez ponoszenia dodatkowych nakładów finansowych. Czy to się udało osiągnąć? Tak, jak najbardziej.

Miejsce pracy jak hotel butikowy

Co wyróżnią to biuro?

Koniecznie zwróć uwagę na to, jak została zaprojektowana strefa socjalna. Są w niej naprawdę niecodzienne materiały i oświetlenie. To samo dotyczy oczywiście również mebli. Dlatego na podłogach poza standardowymi wykładzinami PCV znalazły się drukowane materiały, które przypominają piasek na plaży albo posadzkę kamienną. Na ścianach położono lakierowaną blachę trapezową, kształtki cegłopodobne, imitacje konstrukcji drewnianych, stiuki i tynki ozdobne. Na sufitach poza nietypowym oświetleniem (mocno designerskim), zaprojektowano sufity, które są w zgodzie z przewodnim motywem danego pomieszczeniach.

W przestrzeni biurowej dla pracowników są wykończone tapetą fornirową słupy i naścienne panele filcowe z wycinanymi na ploterach CNC grafikami korporacyjnymi. Natomiast w strefie przeznaczonej dla zarządu dominuje drewno, zieleń i elegancka czerń. Można tu również dostrzec odcienie szarości.  W ogóle w tym projekcie nie brakuje zieleni. Na ścianach umieszczono roślinność, którą nie trzeba się dodatkowo zajmować. Naturalny klimat w przestrzeni biurowej wprowadza również drewno.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza 

Metryczka projektu – kolorowe biuro

Typ projektu: wnętrze publiczne, powierzchnia biurowa
Lokalizacja: Warszawa, Polska
Powierzchnia: 21 000 m2
Pracownia: Massive Design
Rok: 2021

Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!