Rewitalizacja Budynku Dyrekcji

Rewitalizacja Budynku Dyrekcji

Zespół Roark Studio dostał nagrodę 2021 European Property Award w kategorii Office Architecture za projekt rewitalizacji Budynku Dyrekcji. To wyróżnienie jest przyznawane od 80 lat przez ekspertów w tej branży. Projekt rewitalizacji budynku został wyróżniony również przez Narodowy Instytut Dziedzictwa oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w konkursie „Zabytek Zadbany”.

Historia nieruchomości

Budynek Dyrekcji powstał już w 1878 roku. To właśnie z tego miejsca zarządzano stocznią. Jednak odbywały się w niej również bardzo ważne wydarzenia społeczne i polityczne. Niestety wraz z upływem lat ten budynek niszczał i nikt się nim nie interesował.

Skąd pomysł na taki projekt?

Wszystko zaczęło się od tego, że teren przejął nowy inwestor, czyli Stocznia Cesarska Development. Inwestor zorganizował konkurs architektoniczny, który obejmował projekt wnętrz oraz projekt wykonawczy. Konkurs wygrał zespół Roark Studio. Jego zadaniem było stworzenie nowoczesnej przestrzeni biurowej przeznaczonej dla rozbudowanej kategorii najemców. Zrewitalizowany Budynek Dyrekcji miał być interesujący zarówno dla start-upów, jak i dla doświadczonych przedsiębiorstw.

Udana rewitalizacja Budynku Dyrekcji

Co znajduje się w projekcie?

Nowy układ budynku składa się z następujących pomieszczeń: sale konferencyjne, sala bankietowa, aneksy kuchenne oraz przestrzeń coworkingową Mind Dock. Ta ostatnia zajmuje aż dwa piętra w budynku.

Wygląd wnętrz zrewitalizowanej stoczni

W tym budynku nowoczesność wspaniale łączy się z zabytkowymi elementami. Mamy tutaj między innymi przepięknie drzwi, balustrady przy schodach, czy kolumny z dawnych lat. Jednocześnie nie brakuje tutaj również nowoczesnych mebli, takich jak recepcja, stoliki kawowe, czy fotele. Oświetlenie też mogłoby z powodzeniem zawisnąć w ultra nowoczesnym lub minimalistycznym salonie.

Bardzo ciekawym elementem aranżacji wnętrz są również hamaki w pomieszczeniach. Można sobie w nich zrobić dłuższą lub krótszą przerwę od wyczerpującej pracy.

Na szczęście elewację budynku pozostawiono w nienaruszonym stanie, więc możemy podziwiać piękną, czerwoną cegłę.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza budynku

Budynek stoczni – metryczka projektu

Typ projektu: wnętrze publiczne, stocznia
Zespół projektantów: Paulina Lehmann, Anna Czech, Alicja Rusowicz-Rospondek
Pracownia: Roark Studio
Lokalizacja: Gdańsk
Rok: 2021
Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!