Nowoczesne centrum coworkingowe

Nowoczesne centrum coworkingowe

W tym centrum coworkingowym jest surowo, industrialnie i pięknie. Mieści się ono w Bratysławie i jest ewenementem. Bardzo niewiele dawnych budynków przemysłowych udaje się dostosować do dzisiejszych potrzeb. Kiedyś w tym miejscu była ciepłownia, a dziś całkiem prężnie funkcjonuje filia centrum coworkingowego Base4Work. Zostało ono zaprojektowane przez architekta Dušana Jurkoviča. Inwestorem był Penta Real Estate

Oryginalne lokale w nowej funkcji

Dawna ciepłownia to bardzo specyficzny budynek. Dlatego długo pozostawał nieużywany. Trudno było dla niego znaleźć nowe zastosowanie. Marzeniem inwestora było stworzenie inspirującego i zróżnicowanego miejsca do pracy, które byłoby odpowiednie dla rozmaitych grup użytkowników. Dzisiaj z centrum coworkingowego mogą korzystać zarówno początkujący przedsiębiorcy, jak i freelancery. Osoby z większym doświadczeniem również są bardzo mile widziane.

Nowoczesne centrum coworkingowe

Jak przebiegała renowacja budynku?

Architekci przy projektowaniu starali się zachować, jak najwięcej elementów starego budynku. Jednocześnie dodawali do niego nowoczesne elementy, aby stał się bardziej funkcjonalny. Dzięki temu powstała bardzo ciekawa i inspirująca przestrzeń do pracy. Z jednej strony mamy nowoczesne biurka, krzesła i kanapy, a z drugiej wiszące pod sufitem stalowe elementy albo części instalacji grzewczej. W tym projekcie nie ma miejsca na wyraziste kolory. Całość utrzymana jest w różnych odcieniach szarości i czerni. Czasami kolor przebija się na jakimś meblu, ale nie jest on dominujący. Wnętrza tej starej ciepłowni są bardzo zaskakujące. Na pewno praca w takim miejscu jest niezapomnianym przeżyciem. Jest wygodnie, a jednocześnie nie ma takich przedmiotów, które rozpraszałyby pogrążone w pracy osoby.

Miejsce do pracy

Łącznie w ciepłowni znajduje się 3900 metrów kwadratowych elastycznej powierzchni roboczej o pojemności około 450 miejsc. Zróżnicowanie przestrzeni spełnia wymagania szerokiego grona użytkowników. Na każdym z kondygnacji znajdują się biurka stałe, hot deski, oddzielne biura, budka telefoniczna, sala warsztatowa, sale konferencyjne mieszczące od 4 do 18 osób. Klienci mogą również w ciągu dnia korzystać z saloników społecznościowych lub atrakcyjnej strefy spotkań i networkingu.

Sale konferencyjne i oddzielne biura kładą nacisk na akustykę, którą zapewniają nie tylko dywany, ale także okładziny ścienne. Zgodnie ze swoim stylem architekci wykorzystali materiały pochodzące z recyklingu i naturalne.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza centrum coworkingowego

Coworking w dawnej ciepłowni- metryczka projektu

Typ projektu: wnętrze publiczne, ciepłownia
Zespół projektantów: Ján Antal, Martin Stára, Barbora S. Babocká
Pracownia: Studio Perspektiv
Zdjęcia: BoysPlayNice
Lokalizacja: Słowacja, Bratysława
Inwestor: Penta Real Estate
Powierzchnia: 3900 m²
Rok: 2021

Author of the interior design of Base4Work: Studio Perspektiv (Ján Antal, Martin Stára, Barbora S. Babocká)
Author of the architectural solution of the building conversion: DF Creative Group (Martin Paško)
Author of the building envelope renovation: PAMARCH

Opracowanie: Marlena Kopacz

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!