Każdy, kto odwiedzi restaurację Seafood Station & Oyster Bar w biurowcu Nowogrodzka Square przy Alejach Jerozolimskich, będzie miał okazję przebywać w miejscu zainspirowanym targami rybnymi z całego globu, gdzie oryginalna aranżacja jest uzupełnieniem pierwszorzędnej uczty dla kubków smakowych.
Architekt Jan Sikora, właściciel pracowni Sikora Wnętrza, wykorzystał do stworzenia projektu własne doświadczenia podróżnicze. Restauracyjne wnętrze w prestiżowej lokalizacji miało nawiązywać do hal rybnych zlokalizowanych w sąsiedztwie portów, ale jednocześnie przywodzić na myśl eleganckie lokale Europy Zachodniej. Właśnie tak powstał przepis na bezbłędne połączenie surowości z elegancką swobodą secesji. Jego główne składniki to styl industrialny i secesja.
Niektóre z elementów pełnią w dwupiętrowym wnętrzu zarówno rolę funkcjonalną, jak i dekoracyjną. Jest tak na przykład w przypadku antresoli, na którą prowadzą metalowe schody z balustradą z siatki subtelnie wykończoną drewnem, częściowo przysłaniającym ją oświetleniem baru w kształcie stalowych rur czy odsłoniętych instalacji biegnących pod sufitem. Industrialny chłód klasycznie ociepla drewno.
Na gości czekają długie drewniane stoły, wokół których stoją krzesła o miękkich liniach. Koło tapicerowanych błękitnych kanap, niczym w kawiarni, ustawiono z kolei stylowe marmurowe stoliki. Kolor morza widoczny jest też chociażby na pionowych niebieskich boazeriach i marynistycznych detalach, których w końcu nie mogło tu zabraknąć.
Styl industrialny i akcenty secesyjne przewijające się poprzez surowość hal i kawiarniany szyk to niejedyne mocne kontrasty we wnętrzu. Kolejnym są białe płytki podłogowe stanowiące przeciwwagę dla dominującej czerni.
Dwupoziomowy lokal o powierzchni 300m2 jest niezwykle przestronny. Poczucie przestrzeni dodatkowo wzmacniają wysokie okna (od podłogi do sufitu), które przypominają szklane ściany. Jest tu niczym na luksusowym statku, z pokładu którego można wypatrywać nowych kulinarnych horyzontów. Nie mamy wątpliwości, że w tak nietuzinkowym wnętrzu smaki serwowanych najwyższej jakości owoców morza, ryb i ostryg okażą się niezapomniane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Typ realizacji: wnętrze restauracji
Pracownia: Sikora Wnętrza
Realizacja: 2021
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Yassen Hristov
Opracowanie: Aleksandra Bączek
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Projekt ten posłużył jako pilotaż do opracowanego przez studio Robert...
czytajW Innsbrucku powstała stacja kolejowa projektu Zahy Hadid.Biomorficzne kształty Nordpark...
czytajTysiące bambusowych 'tyczek' posłużyły do aranżacji wnętrza salonu fryzjerskiego Chalachol...
czytajPrecyzyjne modelowanie parametryczne i surowa, niedoskonała powierzchnia betonu – z...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz