Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisać obiekt w zabytkową zabudowę, w pełni wykorzystać trudną, trapezową działkę oraz spełnić wymogi inwestorów i Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Zapraszamy na wywiad z autorem tej realizacji Jarosławem Wilkiem z pracowni CAVU Architekci oraz prezentację biurowca w ramach cyklu Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL. Porozmawiamy o obiekcie, innych ciekawych projektach pracowni i planach na przyszłość.

Widzimy się 1 grudnia 2021 o godz. 11:00. Transmisja na kanale YouTube, FB i LinkedIn.

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

W tym projekcie przeszkód było wiele. Jednym była nieduża działka o nietypowym kształcie nieregularnego trapezu z wyznaczoną w planie miejscowym nieprzekraczalną linię zabudowy, ograniczającą możliwości kształtowania bryły. Działka, na której miał stanąć budynek położona jest ponadto na terenie wpisanym do rejestru zabytków przez co wymagane było uzgodnienie projektu z Wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków w Krakowie oraz uzyskanie decyzji o pozwoleniu konserwatorskim. Ale na tym nie koniec. Obiekt znajduje się zarazem w obszarze terenu górniczego „Mateczny I” dlatego wymagane było uzgodnienie z Wyższym Urzędem Górniczym i Uzdrowiskiem „Mateczny” , a na deser: uzgodnienie z Małopolskim Wojewódzkim Komendantem Straży Pożarnej ze względu na brak przepisowego dojazdu pożarowego. Nową bryłę należało także dopasować do sąsiedniej zabudowy, a także zadbać o to, by ani budowa, ani istnienie nowego obiektu nie wpłynęło negatywnie na posadowienie sąsiednich budynków. Od kiedy działka została przeznaczona pod zabudowę zmienił się także aż trzy razy jej właściciel, plany i założenia projektowe zmieniały się więc także z powodu zmian inwestora.

Jednak jak patrzymy na efekt końcowy to można stwierdzić, że utrudnienia wpłynęły na ten obiekt pozytywnie. Architekci sięgnęli po cegłę, bo ten materiał najlepiej korespondował z sąsiednią zabudową. Dzięki zastosowaniu kilku pozornie drobnych rozwiązań budynek otrzymał wyjątkowy i oryginalny wygląd. Zyskał na lekkości dzięki przeszkleniu parteru, cofnięcie w głąb strefy wejściowej podkreśliło je i uwidoczniło w bryle. Niezwykle ważnym elementem charakteru obiektu są okna – duże, poprzesuwane względem siebie (ich układ powtarza się co drugą kondygnację), w oryginalny sposób pojawiające się również na zaokrąglonych narożach budynku. Pięciokondygnacyjny biurowiec z garażem podziemnym ma elastyczne w kształtowaniu wnętrza,  może być więc dopasowany do potrzeb różnych najemców.

Zapraszamy na nasz kanał YouTubeFacebook i LinkedIn. Oglądaj na żywo!

PARTNER

 

Partnerzy wspierający

 

Patroni medialni

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!