Wnętrza w rytmie żywiołów

Wnętrza w rytmie żywiołów

Na jednym z osiedli domów jednorodzinnych w zacisznej części Mokotowa wyróżnia się trzykondygnacyjny przeszklony budynek – nowa siedziba jednego z najstarszych studiów filmowych w Polsce, OTO Film. A jak prezentuje się w środku?

Minimalistyczna bryła – duże wyzwanie

W ocenie Patrycji Suszek-Rączkowskiej z pracowni Poco Design, która była odpowiedzialna za zaadaptowanie wnętrza mieszkalnego na potrzeby biura, wyzwaniem samym w sobie okazała się minimalistyczna bryła budynku. Główne założenie projektu stanowiło dostosowanie wnętrz właśnie do niej. Aby było to możliwe, zdecydowano się na całkowitą przebudowę (obejmującą również zmiany konstrukcyjne) i poprowadzenie nowej wentylacji.

Czteropoziomowa przestrzeń – lekkość, siła, spokój, głębia

W spójnym wnętrzu prym wiedzie surowy styl loftowy ocieplony tapicerowanymi meblami. Każda kondygnacja nawiązuje do jednego z czterech żywiołów: wody, ognia, powietrza i ziemi. Mamy tu zatem siłę, lekkość, spokój i głębię. Efekt udało się osiągnąć dzięki subtelnym dodatkom oraz umiejętnemu wykorzystaniu faktur, kolorów i kształtów.

Wnętrza w rytmie żywiołów

Woda, ogień, powietrze i ziemia – branża filmowa w pigułce

Piwnica to miejsce strefy spotkań. Sam pomysł, by zaaranżować ją w ten sposób, budzi skojarzenie z oceaniczną głębią, natomiast krzesła ustawione wokół długiego stołu przywodzą na myśl fale. Nad aneksem kuchennym wiszą lampy w kształcie kropli wody. Czytelnym odwołaniem do wspomnianego żywiołu wydaje się też umieszczenie łazienek właśnie na tym poziomie.

Czerwone akcenty na parterze i w strefie wejścia oraz rysunek na kamieniu z granitu znajdującego się za recepcją nie pozostawiają wątpliwości – tutaj rządzi ogień. Przestrzeń jest wypełniona naturalnym światłem, a duże okna dosłownie „wpuszczają” do środka otaczającą zieleń.

Dzięki lekkim lampom, niemal unoszącym się nad betonową posadzką, fotelom w odcieniach błękitu i niebieskim panelom akustycznym przy biurkach na pierwsze piętro udało się zaprosić żywioł powietrza. W przestrzeni biurowej typu open space, za ażurową betonową ścianą, wydzielono również miejsce na aneks kuchenny.

Na drugim piętrze, w strefie wyciszenia, niepodzielnie króluje żywioł ziemi. Brązy i szarości doskonale komponują się z drewnianą podłogą w gabinecie prezesa Studia OTO. Na betonowych ścianach wiszą kolorowe obrazy przełamujące ich szorstkość.

Cztery żywioły świetnie charakteryzują zresztą całą branżę filmową. Żeby w niej zaistnieć, trzeba posiadać umiejętność przeobrażania się (symbolizuje ją woda), mieć mnóstwo energii do realizowania własnych pomysłów i wizji reżysera (duża w tym rola wewnętrznego ognia), ale także umieć się wyciszyć (ziemia), wziąć głęboki oddech i znaleźć chwilę na refleksję.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza studia OTO Film

Studio OTO Film – metryczka projektu

Typ projektu: wnętrze studia filmowego
Pracownia: Poco Design
Realizacja: 2021
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Yassen Hristov
Opracowanie: Aleksandra Bączek

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!