Nowoczesne biuro w historycznym budynku

Nowoczesne biuro w historycznym budynku

Niezwykle trudnym zadaniem jest aranżacja przestrzeni biurowej w historycznym budynku. Architekci z ZGF sprostali wyzwaniu. Neoklasycystyczny budynek z 1916 roku przeobrazili w nowoczesną i praktyczną przestrzeń będącą siedzibą firmy Expensify. Przedsiębiorstwo zajmujące się tworzeniem oprogramowania było zmuszone przenieść siedzibę z San Francisco do Portland. Głównym celem projektu było zapewnienie pracownikom możliwości pracy zarówno indywidualnej, jak i zespołowej. Dodatkowym utrudnieniem był ograniczony budżet inwestycji, gdyż Expensify zdecydowało się budynek wynająć, a nie wykupić.

Warto przeczytać również: Niebiańska siedziba Skype’a

Nowoczesne biuro w zabytkowej przestrzeni

W przestronnym atrium olbrzymie kolumny jońskie podtrzymują złocisto-białą marmurową fasadę. Dębowa podłoga kontrastuje z bielą ścian i czernią stalowych poręczy. Małe sale konferencyjne zostały umieszczone niczym domki na drzewie wokół dębowych schodów prowadzących na górne piętra. Pomieszczenia zostały częściowo zabudowane aluminiowymi panelami przypominającymi mosiądz. Architekci postawili na przeszklenie ścian, chcąc z jednej strony zintegrować przestrzeń, a z drugiej zapewnić pracownikom komfort pracy indywidualnej. Kolejny poziom prywatności został zagwarantowany poprzez umieszczenie dębowych domków na trzecim piętrze. Dzięki wyciszeniu ścian pracownicy mają możliwość prowadzić w nich poufne rozmowy.

Nowoczesne biuro w historycznym budynku

Komfort pracy w biurze

Cała rozległa przestrzeń została wypełniona nowoczesnymi meblami, których cechą wspólną jest wygoda. W atrium umieszczono zarówno długie stoły z krzesłami dające możliwość pracy zespołowej, jak i pojedyncze fotele, małe sofy oraz zawieszane na łańcuchach designerskie huśtawki. Na drugim piętrze stworzono przestronną kuchnię, a przeszklenie ściany umożliwia spoglądanie na atrium. Szarość kuchennego blatu kontrastuje z jasnym odcieniem drewna klonowego, z którego wykonano krzesła i efektowne stoliki.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza nowoczesnego biura 

Nowoczesne biuro w historycznym budynku - metryczka projektu

Typ projektu: aranżacja przestrzeni biurowej w historycznym budynku
Inwestor: Expensify 
Projekt: ZGF
Realizacja: 2017
Lokalizacja: Portland

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!