Nowe wnętrza dla małych pacjentów

Nowe wnętrza dla małych pacjentów

Kompleksowa modernizacja obejmie izbę przyjęć oraz hol rejestracji 30-stu poradni specjalistycznych w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Dokona jej warszawska pracownia architektoniczna - Kuryłowicz & Associates.

Obszar, który był nieremontowany od blisko 40lat doczekał się  swojej szansy. Tą szansą i nadzieją jest nowe, zmodernizowane wnętrze izby przyjęć oraz holu rejestracji 30-stu poradni specjalistycznych w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Projekt pod kierunkiem Piotra Żabickiego przygotowują Aleksandra Czubaszek-Siłuch i Katarzyna Woźniak.

Wejście do szpitala to bardzo istotna przestrzeń z punktu widzenia uczuć małego pacjenta i jego rodzica. Obszar ten powinien być czytelny funkcjonalnie i przyjazny estetycznie, by wywoływać pozytywne emocje i wspierać budowanie optymizmu w walce dzieci z problemami zdrowotnymi – tłumaczy architekt Piotr Żabicki, Kuryłowicz & Associates.

Nowe wnętrza dla małych pacjentów

Potrzeby najmłodszych pacjentów

Cała inwestycja obejmie powierzchnię blisko 1230m2. Wnętrza pomieszczeń zostaną podzielone i dostosowane do potrzeb najmłodszych pancjentów, w tym noworodków, dzieci w wieku przedszkolnym oraz nastolatków. Własną przestrzeń ze specjalną ścianą sensoryczną znajdą również dzieci z porażeniem mózgowym i zaburzeniami autystycznymi.

To będzie pierwsza izba przyjęć w Polsce, w której uwzględni się problem zderzenia dziecka ze szpitalem. Poza nowoczesnym sprzętem i funkcjonalnym rozkładem oraz wyposażeniem pomieszczeń ogromną rolę w tym projekcie odgrywa kolor i jego wpływ na samopoczucie małych pacjentów – mówi Patrycja Piekutowska, prezes Fundacji Virtuosa i ambasador Instytutu Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka.

Nowe wnętrza dla małych pacjentów

Wnętrza Instytutu Centrum Zdrowia Dziecka

Dostosowanie kolorystyk oraz elementów aranżacji wnętrz do istniejących przestrzeni wnętrz stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli mówimy o tak wyjątkowych miejscach jak Instytut Centrum Zdrowia Dziecka. 

Paleta zieleni zestawiona z istniejącą marmurową podłogą oraz drewnianymi elementami wykończenia zagościła w częsci rejestracji poradni specjalistycznych. Stylistyka ta jest tłem dla centralnej trójwymiarowej dekoracji, roboczo nazwanej „3D memo”, która ma się stać główną atrakcją. W przestrzeni holu rejestracji utrzymana została również kawiarnia, do której ma powrócić uwielbiany przez dzieci symbol CZD – drewniany hipopotam. Wydzielono też miejsce, które stanie się nowym sekretariatem oraz poczekalnią dla pacjentów poradni urologicznej oraz chirurgicznej. 

Nowe wnętrza dla małych pacjentów

Drugi etap modernizacji

Drugi etap modernizacji planuje aranżację wnętrz m.in. gabinetów diagnostycznych, rejetracji oraz separatki dla pacjenta zakaźnego.Zamysłem na realizację tych pomieszczeń jest zastosowanie materiałów nawiązujących do naturalnych i utrzymanych w kolorach ziemi.

Całość założeń projektowych opiera się na dostosowaniu przestrzeni do różnych grup wiekowych.

Nowe wnętrza dla małych pacjentów

Pracownia: Kuryłowicz & Associates
Źródłó: themaking

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!