include/layouts/default/content_default.php
Salon fryzjerski w pastelowych kolorach

Salon fryzjerski w pastelowych kolorach

Pastelowe kolory i organiczne formy – oto wnętrza salonu fryzjerskiego w Sztokholmie. Design tego wnętrza nie pozwoli przejść obojętnie żadnemu miłośnikowi dobrego wzornictwa.

Salon fryzjerski znanej marki Maria Nila mieści się w Sztokholmie. Projekt wnętrza przygotowało szwedzkie studio architektury ASKA. Architekci postanowili przekształcić lokal we wnętrzu czteropiętrowej kamienicy w ociekającą pastelowymi barwami siedzibę marki. Królują tutaj delikatne róże, brzoskwinia i turkus, które nawiązują do produktów Maria Nila.

Przed renowacją przestrzeń była neutralna i bezosobowa. Biało-szara kolorystyka nijak nie odpowiadała filozofii marki. Architekci znani z wyraźnych i pełnych smaku realizacji mieli duże pole do popisu. I tym razem zaproponowali aranżację z przymrużeniem oka – wykorzystując motyw przypominający rozlany i ociekający gęsty szampon.

Salon fryzjerski jak pastelowe królestwo

Dawny duch we wnętrzu

Powierzchnia użytkowa budynku to 650 mkw, na których znajduje się aż 30 pomieszczeń, w tym pięć łazienek. Całość stanowi przestrzeń publiczną oraz prywatną marki Maria Nila. Chociaż każdy pokój charakteryzuje unikatowy wygląd, całość zaprojektowano tak, by utworzyć spójną relację między istniejącą architekturą oraz nowymi detalami wnętrza.

Projektanci zachowali niektóre z oryginalnych detali architektonicznych. W holu pojawia się zielona marmurowa podłoga wyłożona płytkami tworzącymi szachownicę. Zachowano też drewniane schody. Pozostałe elementy uległy modernizacji -część ścian wyburzono, większość powierzchni przemalowano, w niektórych pomieszczeniach wymieniono też podłogę.

Na parterze znajduje się część ogólnodostępną, podobnie jak pierwsze piętro z recepcją, salonem piękności i salami spotkań. Na drugim piętrze zaaranżowano przestrzeń przystosowaną do organizacji większych eventów, w tym aneks kuchenny, pokój widokowy i przestrzeń wypoczynkową.

Salon fryzjerski jak pastelowe królestwo

Nietypowa instalacja

Przy wejściu zaprojektowano nietypową, instalację artystyczną wykonaną z formowanego plexi – przypomina ona motyw szamponu kapiącego z sufitu. Instalacja, podobnie jak wyposażenie i materiały wykończeniowe, charakteryzują pastelowe barwy (zobacz pastelowe wnętrza na wiosnę i lato), które świetnie oddają ducha marki. To właście pastele tworzą tożsamość brandu i wydobywają jej wyjątkową esencję.

Meble w dużej mierze wykonane zostały według specjalnego projektu z drewna oraz płyt MDF. Architekci i właściciele marki byli zgodni w wyborze materiałów – miały one być trwałe i pochodzące ze sprawdzonych źródeł stosujących zrównoważoną produkcję. Z tego powodu zdecydowano się na blat wykonany przez Smile Plastic, firmę wykorzystującą wyłącznie materiały będące odpadami.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza salonu fryzjerskiego

Salon fryzjerski jak pastelowe królestwo – metryczka projektu

typ projektu: wnętrze salonu fryzjerskiego
inwestor: Maria Nila
realizacja: 2021
lokalizacja: Sztokholm, Szwecja
projektowana powierzchnia: 650 mkw
zdjęcia: Mikael Lundblad
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!