include/layouts/default/content_default.php
Nowoczesny minimalizm we wnętrzu mieszkania

Nowoczesny minimalizm we wnętrzu mieszkania

Zamiast stylistyki z końca ubiegłego wieku, otrzymujemy nowoczesny minimalizm w ciepłym drewnie i łagodnej palecie barw. Architektka Monika Staniec przygotowała projekt wnętrza mieszkania, który zachwyca prostotą i dobrym współczesnym wzornictwem.

Projektowane mieszkanie mieści się we Wrocławiu, w dzielnicy Gaj. To nieduże, bo mierzące 54 mkw wnętrze, zajmuje dwa poziomy. Na dole architektka Monika Staniec zaprojektowała otwartą przestrzeń dzienną, która łączy w sobie funkcję salonu, kuchni i jadalni. Tam też mieści się przedpokój oraz gabinet i łazienka. Na antresoli zlokalizowano sypialnię domowników oraz garderobę. Wnętrza, które do tej pory odpychały przestarzałą stylistyką rodem z lat 90., zyskają zupełnie nowy wyraz.

Sercem części dziennej mieszkania jest część wypoczynkowa salonu, gdzie ustawiono sofę o pastelowym obiciu oraz dwa niskie stoliki kawowe. Po przeciwnej stronie zamontowano telewizor. Kącik wypoczynkowy znajduje się tuż przy schodach prowadzących na antresolę. Stanowią one integralny element projektu wnętrza. Stalowa konstrukcja wprowadza do wnętrza stylistykę loftu (zobacz przepis na loft). Strefę salonu wyznacza czarna barwa pokrywająca ściany. Na jednej z nich zawisł obraz autorstwa inwestorki, który świetnie odpowiada kolorystyce projektu.

W drugiej części strefy dziennej znajduje się jadalnia, będąca łącznikiem pomiędzy kuchnią i salonem. Tam też splatają się kolorystyczne motywy obu pomieszczeń. Pośrodku ustawiono duży drewniany stół na metalowych nogach. Towarzyszy mu sześć krzeseł oraz dwie dekoracyjne lampy. Kolorystyka i materiały świetnie ze sobą współgrają, dając efekt harmonijnego wnętrza.

Wnętrze na nowo – metamorfoza wrocławskiego mieszkania

Gruntowny remont kuchni

W nowej kuchni uległ zmianie plan funkcjonalny – w miejscu dawnego wejścia znalazła się zabudowa kuchenna skrywająca lodówkę oraz inne sprzęty AGD. L-kształtny blat daje sporą przestrzeń roboczą, a praktyczne szafki dolne zapewniają sporo miejsca do przechowywania. Architektka świadomie zrezygnowała w szafek wiszących, pozostawiając jedynie okap skryty za drewnianymi frontami.

Wnętrze na nowo – metamorfoza wrocławskiego mieszkania

Nowoczesna łazienka

W dawnej łazience znajdywała się wanna, umywalka, pralka oraz toaleta. Architektka przeniosła pralkę od kuchni, a wannę zamieniła na prysznic typu walk-in. Dzięki temu wnętrze stało się większe. Optyczne powiększenie pomieszczenia uzyskano też poprzez zastosowanie luster – zawisły one ponad umywalką oraz przy zabudowie toalety. Projektantka zdołała wygospodarować sporo miejsca do przechowywania. Zapewniają je ukryte szafki, znajdujące się za lustrami oraz nad wc.

Architektka zadbała o to, by projekt był spójny – mamy tu dębowe deski podłogowe, heksagonalne kafle podłogowe, a także ścienne, zaproponowane w strefie dziennej. Biel, szarości i naturalne drewno tworzą świetną bazę, czarne uzupełnienia oraz pudrowo-różowe dodatki przełamują kompozycję i nadają wnętrzom świeżego looku.

Zobacz galerię zdjęć metamorfozy wrocławskiego mieszkania

Wnętrze na nowo – metamorfoza wrocławskiego mieszkania – metryczka projektu

typ projektu: wnętrze mieszkania
inwestor: prywatny
pracownia: InteriorDesign Monika Staniec
rok: 2021
lokalizacja: Gaj, Wrocław
projektowana powierzchnia: 54 mkw
zdjęcia: Wojciech Dziadosz
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!