Wnętrze nowoczesnego mieszkania na Półwyspie Attyckim

Wnętrze nowoczesnego mieszkania na Półwyspie Attyckim

„Mieszkanie Politeia” wykorzystuje interakcję światła z różnymi formami i materiałami, oferując niepowtarzalne doświadczenie przyjemności. Projektantem jest studio AK Praxis, które wykorzystało Lapitec podczas realizacji wyspy kuchennej.

Mieszkanie usytuowane jest w luksusowej dzielnicy mieszkaniowej, na północ od centrum Aten. Apartament zajmuje dwie ostatnie kondygnacje trzypiętrowego budynku i zapewnia panoramiczny widok na górę Parnita oraz zielony region Attyki.

Wnętrze nowoczesnego mieszkania na Półwyspie Attyckim

Projekt przygotowany przez studio AK Praxis łączy w sobie czyste formy, jasne kolory oraz otwarte przestrzenie wypełnione naturalnym światłem, które wchodzi przez okna zajmujące całą jedną ścianę. Każda strefa mieszkania jest urządzona jak w lofcie: czuje się płynność oraz przestronność. Wnętrze zostało zaprojektowane tak, aby wyeliminować barierę pomiędzy przestrzeniami indoor i outdoor. Kolejnym celem było zyskanie różnych konfiguracji w zależności od pory dnia lub roku.  We wnętrzu dominują biel, jasna szarość oraz dąb. Wszystkie wybrane kolory są neutralne. Dla przełamania kolorystyki zastosowano detale z chromowanego metalu lub w czerni. Mieszkanie zdobią dzieła sztuki współczesnej.

Na tle spokojnych i delikatnych tonów wyróżnia się otwarta na salon kuchnia. Skontrastowano w niej dwa elementy: duży, czarny i prostokątny stół oraz wyspę o tej samej długości, lecz jednolicie białą. Strefa kuchni, w której zlew oraz płyta indukcyjna zostały wbudowane w blat roboczy, dodatkowo wzmacnia zamysł projektanta, aby wytworzyć w mieszkaniu wrażenie monolitycznej całości. Zastosowano rozproszone oświetlenie przez co, wyspa wydaję się być mniejsza. Blat, zlew oraz boki wyspy zostały wykonane z kamienia. Biała tonacja połączona z satynowym wykończeniem tworzy jasny i monochromatyczny element. Wykorzystany materiał zachowuje ciepło oraz naturalność. Lapitec to mieszkanka minerałów w 100% naturalnych, bez żadnych domieszek barwników, żywic lub innych toksycznych dodatków, a jego pozbawiona porów powierzchnia zapewnia natomiast maksymalną higienę oraz wytrzymałość.

Wnętrze nowoczesnego mieszkania na Półwyspie Attyckim

Strefę kuchenną pokrywa blat wykonany z pojedynczej płyty o długości powyżej 3 m bez żadnych łączeń na powierzchni.
„Światło stanowiło podstawowy element inspiracji zarówno w fazie projektowania, jak i podczas wyboru materiałów” mówią Spyros Konstantakis oraz Christina Konstantaki, założyciele studia. „Staraliśmy się prześledzić drogę, jaką światło pokonuje, przechodząc przez ogromne okna, a także poprawić transparentność otoczenia, aby w każdym zakątku można było poczuć przyjemność z przebywania w mieszkaniu. Wykorzystując grę światła i cienia o różnych porach dnia i nocy, pozwoliliśmy, aby to ateńskie światło malowało poszczególne obszary.”

Niezrównany widok zielonego horyzontu, z widocznymi w oddali górami, doskonale komponuje się z urządzoną na tarasie praktyczną strefą grillowania, w której również zastosowano blat roboczy Lapitec. Dzięki swoim właściwościom synteryzowany kamień jest w stanie wytrzymać bez żadnych widocznych zmian nawet warunki panujące na zewnątrz.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza nowoczesnego mieszkania na Półwyspie Attyckim

 

Miejsce: Ateny, Grecja
Rok zakończenia: 2019
Firma: AK Praxis GP 
Konstruktor: AK Praxis GP 
Projekt oświetlenia: Luun
Zdjęcia: Mariana Bisti 

Źródło: lapitec

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!