Modernizacja i rozbudowa Klubu Studio przy krakowskim AGH

Modernizacja i rozbudowa Klubu Studio przy krakowskim AGH

Krakowski Klub Studio to obiekt, który promuje kulturę i rozrywkę w środowisku studenckim. Po pracach modernizacyjnych wnętrza budynku ubrano w wielkopowierzchniowy surowy beton, będący tłem dla kolekcji obrazów i rzeźb.

Akademickie Centrum Kultury Klub Studio mieści się w Krakowie przy ulicy Witolda Budryka 4 na terenie miasteczka studenckiego AGH. Budynek zaprojektowany został w latach 60. i początkowo pełnił funkcje mieszkalno-usługowe. Teraz prosta, modernistyczna bryła okryta została rdzawą stalą cortenową, którą porastają pnącza w trzech gatunkach. Wyjątkowa architektura skrywa w sobie serce całego założenia – wielofunkcyjną salę z rozbudowaną sceną, a także liczne pomieszczenia uzupełniające. Za aranżacją wnętrza Klubu Studio stoi pracownia ASA STOŻEK Architekci.

Na powierzchni ponad 4000 mkw oprócz sali koncertowej zaaranżowano też szatnie, zaplecze sanitarne, biura, magazyny, a także pub i mini-browar restauracyjny, który waży piwo na miejscu. Wielkoprzestrzenne hole umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie obiektu i są bazą dla różnego rodzaju kreatywnych działań.

Modernizacja i rozbudowa Klubu Studio przy krakowskim AGH

Akustyka sali koncertowej

Najważniejszym założeniem projektu sali koncertowej była dbałość o uzyskanie wysokich parametrów akustycznych, które umożliwiałyby komfortowy odsłuch koncertów. Zaplanowano trzy stanowiska realizacyjne oraz świetnie przygotowaną akustycznie salę o dużych możliwościach konfiguracji. Scena o rozbudowanej mechanice umożliwia także organizowanie przedstawień teatralnych. Wraz z kompletnym wyposażeniem w oświetlenie i technikę sceny, sala koncertowa stała się nowoczesnym obiektem spełniającym najwyższe wymagania wszystkich melomanów.

Modernizacja i rozbudowa Klubu Studio przy krakowskim AGH

Beton na tapecie

Podstawowym składnikiem wykończenia wnętrz obiektu jest surowy beton, który charakteryzuje się ogromną trwałością. Szary beton swoim charakterem pozwala na doświadczanie najistotniejszej w tych przestrzeniach sztuki. To właśnie liczne rzeźby, obrazy i reprodukcje zdjęć eksponowane są na industrialnym tle. W przestrzeni klubu mieszczą się zarówno trwała ekspozycja, jak i zmienna galeria „synEstetyczna”.

Oprócz betonu w aranżacji wnętrz klubu wykorzystano szlachetne polskie drewno dębowe. Pojawia się ono na sufitach i jako parkiet w strefach o podwyższonym komforcie. Architekci zaproponowali także drewniane wykończenia w postaci drzwi, blatów i parapetów. W sali koncertowej wykorzystano kilka odmian cegły klinkierowej, ułożonej w nietypowy sposób, która oprócz swoich walorów estetycznych oferuje także doskonałe właściwości akustyczne.

Nowoczesne wnętrza uzupełnia szkło. Dzięki przeszkleniom w obrębie restauracji i mini-browaru, światło słoneczne przesącza się przez wszystkie kondygnacje. Daje to wyjątkowy efekt wizualny, a także nadaje przestrzeni intrygującego charakteru. W strefie restauracyjnej pojawiają się też nowoczesne siedziska i stoliki o prostej formie.

Architekci zadbali także o estetyczne wykończenie toalet (zobacz artykuł dotyczący toalet myjących). Tutaj również króluje styl industrialny, a beton i stal uzupełniają energetyczne kolory: czerwień i żółć. Stalowe umywalki i duże powierzchnie odbić lustrzanych nadają przestrzeni surowego charakteru.

 

Zobacz galerię zdjęć modernizacji i rozbudowy Klubu Studio

Modernizacja i rozbudowa Klubu Studio przy krakowskim AGH – metryczka projektu

typ projektu: wnętrze klubu
inwestor: Akademia Górniczo-Hutnicza
pracownia: ASA STOŻEK Architekci
realizacja: 2020
lokalizacja: ul. Budryka 4, Kraków
projektowana powierzchnia: ok 4000 mkw
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!