Apartament pełen kontrastów

Apartament pełen kontrastów

Krakowski apartament zaprojektowany został jako pierwsze wspólne mieszkanie młodej pary, w którym spotkały się dwie osobowości. Aranżacja pełna jest kontrastów, a także wyraźnych podziałów na poszczególne strefy.

Projektowane mieszkanie zlokalizowane jest na obrzeżach historycznego centrum Krakowa. Lokal mieści się na pierwszym piętrze nowoczesnej kamienicy i mierzy 53 mkw. W zastanym planie apartamentu wyróżnić można było trzy pokoje, korytarz oraz łazienkę. Właściciele chcieli, aby przestrzeń była maksymalnie otwarta - dotychczasowa liczba pokoi i podział funkcjonalny dawały wrażenie przytłaczających, ciasnych wnętrz.

Inwestorzy zwrócili się o projekt wnętrza mieszkania do autorskiej pracowni architektonicznej Blackhaus prowadzonej przez Karola Cieplińskiego. Podobnie jak w realizacji salonu pedicure i manicure TEASHI, tak i tutaj architekt wykazał się dużą dbałością o detal i świetnym wyczuciem smaku. Oprócz dopieszczonego designu zaproponowano przemyślany i uporządkowany układ przestrzenny.

Apartament pełen kontrastów

Geometryczny podział przestrzeni

W ostatecznej wersji projektu wszystkie ściany działowe zostały wyburzone i wzniesione na nowo. W miejscu przedpokoju pojawiła się kuchnia z ukrytymi szafami na odzież wierzchnią. Mimo otwartej części dziennej łączącej w sobie funkcję kuchni i salonu, pomieszczenie posiada bardzo wyraźny podział geometryczny na poszczególne strefy. Jest to efekt zastosowania podwieszanego sufitu w części kuchennej, która tworzy biały moduł wpisany we wspólną przestrzeń.

Kuchnia jest niemal całkowicie biała, uzupełniona muśnięciami złota w postaci baterii i umywalki. Żeby spotęgować wrażenie minimalizmu, fronty szafek pozbawione są uchwytów, a szuflady wyposażono w automatyczny system otwierania. W ten sposób powstała niemal monolityczna powierzchnia z subtelnie zaznaczonymi podziałami frontów.

Apartament pełen kontrastów

Z uwagą na detal

Aranżacja krakowskiego mieszkania wyróżnia się szczególnym przywiązaniem do szczegółu. Architekt świetnie łączy ze sobą różne materiały, bawiąc się barwą i fakturą. Na podłodze w strefie kuchennej zaproponowano marmurowe płytki, a ich podziały powtarzają podziały podłogi dębowej w salonie. Klepki parkietu ułożonego w jodełkę francuską dostosowano do szerokości płytek ceramicznych – połączenia kolejnych modułów przechodzą w podziały podłogi w ciągu kuchennym.

Eleganckie materiały wykończeniowe zastosowano także w łazience, u progu której marmur spotyka się z kamiennym wzorem wielkoformatowych płyt ceramicznych. Kolorystyka posadzki w łazience dopasowana jest do wyeksponowanego stropu żelbetowego, który w znacznej części apartamentu pozostał bez pokrycia tynkiem.

W mieszkaniu zastosowano drzwi dyskretne oraz wkute listwy przypodłogowe. W podwieszanym suficie ponad kuchnią pojawia się dyskretna szczelina, która delikatnie odrywa sufit od żelbetonowego stropu. Miękkie tapety, welurowe zasłony i tapicerki świetnie łagodzą surowość betonu. Ciepłego charakteru przestrzeni dodają także liczne dodatki, takie jak porcelanowe wazony, biała ceramika, czy pamiątki rodzinne i antyki sprowadzone z różnych stron Europy.

Zobacz galerię zdjęć apartamentu pełnego kontrastów

 

Apartament pełen kontrastów – metryczka projektu

typ projektu: wnętrze mieszkania
inwestor: prywatny
pracownia: Blackhaus Karol Ciepliński Architekt
realizacja: 2020
lokalizacja: Kraków
projektowana powierzchnia: 53 mkw
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!