Rewitalizacja wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie

Rewitalizacja wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie

Prace rewitalizacyjne w biurowcu North Gate wykonane zostały w oparciu o zwycięską pracę konkursową warszawskiej pracowni Artchitecture. W zaaranżowanych na nowo przestrzeniach wspólnych nie brakuje miejsc relaksu oraz nieformalnych spotkań.

Budynek biurowy North Gate mieści się w Śródmieściu Warszawy, przy ulicy Bonifraterskiej 17. Na 25 kondygnacjach przeszklonego obiektu mieszczą się biura, a także lokale handlowo-usługowe. Koniec budowy miał miejsce w połowie 2008 roku – w ubiegłych latach podjęto decyzję o konieczności przeprowadzenia prac rewitalizacyjnych we wnętrzach obiektu. Inwestycja zrealizowana została w 2020 roku według projektu pracowni Artchitecture. Rewitalizacja głównych obszarów przestrzeni publicznych objęła powierzchnię blisko 3400 mkw.

W ramach inwestycji dokonano adaptacji przestrzeni wspólnych dostosowując je do nowych wymagań stawianych przestrzeniom komercyjnym. Przestrzeń biurowa została podporządkowana pracy w trybie hybrydowym. Wraz ze zmianą strategii użytkowania i dostępności przestrzeni, wprowadzone zostały nowe funkcje. W biurowcu pojawiły się miejsce relaksu, nieformalnych spotkań, a także sale wypoczynkowo-klubowe wraz z zapleczem barowym.

Recepcja w biurowcu

Na parterze budynku dokonano pełnej rearanżacji strefy wejściowej – recepcja (zobacz aranżacje recepcji) znajdująca się w głównym holu, a także przestrzenie uzupełniające (restauracja, lokale usługowe i toalety) zyskały zupełnie nowe oblicze. Zadbano o poprawę funkcjonalności obiektu poprzez zmianę przepływu użytkowników i gościu budynku, a także wprowadzono miejsce dla kameralnych spotkań. Nowa forma i lokalizacja recepcji generuje otwarty i czytelny układ komunikacyjny oraz podkreśla reprezentacyjny charakter przestrzeni.

Rewitalizacja wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie

Zielone patio w budynku

Następnym obszarem, w którym podjęto prace adaptacyjne, była nieużytkowana część 3. piętra wraz z wewnętrznym patio w wielokondygnacyjnym atrium. Architekci wykorzystali strategię biophilic design – na wewnętrznym tarasie stworzono unikalną oazę zieleni nadając przestrzeni atrakcyjny, bliski natury charakter. W części centralnej zaprojektowano nową, wygodną salę klubową z samoobsługowym barem.

Portale wejściowe do drzwi windowych podkreślono liniowym oświetleniem. Na każdej kondygnacji pojawia się nieco inny układ komunikacji wspólnej. Mimo tego przestrzeń jest spójna, dzięki utrzymaniu tej samej stylistyki – zachowanie podstawowej bazy materiałowej, jednorodnych detali i dekoracji, a także dobór rysunku podziałów elementów wykończeń sufitów i posadzek oraz ścian.

Rewitalizacja wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie

Jasna paleta barw w przestrzeni biurowej

Architekci postawili na paletę materiałów w jasnej gamie szarości i bieli. Dodatek stanowią akcentujące elementy w kolorze naturalnej miedzi i drewnie, które wypełniają wnętrza modernistycznym duchem. Pojawiły się także nowe materiały wykończeniowe, takie jak szklane matowe okładziny oraz indywidualnie zaprojektowane drewniane moduły akustyczne, asymetrycznie rozmieszczone na przeciwległych ścianach. Taki zabieg wpływa na wizualny odbiór aranżacji pomieszczeń.

Zobacz galerię zdjęć wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie

Rewitalizacja wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie – metryczka projektu

typ projektu: wnętrza biurowca
inwestor: Immoconsult
pracownia: Artchitecture
realizacja: 2020
lokalizacja: ul. Bonifraterska 17, Warszawa
projektowana powierzchnia: 3400 mkw
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!