Nowe wnętrza Santander Data Center we Wrocławiu

Nowe wnętrza Santander Data Center we Wrocławiu

Wnętrza budynku Santander Data Center we Wrocławiu od dawna wymagały modernizacji – dzięki koncepcji Sabiny Dziadosz biuro stało się funkcjonalne i nowoczesne.

Modernizowany budynek powstał w latach 90. i podzielony jest na dwie części: jedno skrzydło pełni funkcję techniczną, mieszczą się w nim serwery i zaplecze techniczne, w drugim skrzydle znajdują się biura. Inwestorowi zależało, aby przestarzałe i niefunkcjonalne wnętrza zaprojektować na nowo, tworząc komfortową funkcjonalną i przyjazną dla użytkowników przestrzeń pracy. Za projekt wnętrza odpowiada Sabina Dziadosz, która zaproponowała aranżację w typie open space. Nie zabrakło także przestrzeni przystosowanych do pracy w metodologii agile oraz stref pracy kreatywnej.

Dużym wyzwaniem było przeprojektowanie przestrzeni tak, by zachować strukturę budynku. Dość zwarta i ograniczona przestrzeń wymagała odpowiedniego oświetlenia (zobacz jak dobrać oświetlenie) i maksymalnego otwarcia. Architektka zaczęła od usunięcia niskich, podwieszanych sufitów, eksponując ukryty pod nimi betonowy strop. Surowy beton dobrze się prezentował, jednak nie zapewniał odpowiedniego komfortu akustycznego. Z tego względu ponad przestrzeniami open space zamontowano liczne panele akustyczne. Panele znajdujące się w przestrzeniach pracy pozostawiono białe, natomiast w strefach spotkań i relaksu pokryto je botanicznymi nadrukami.

Nowe wnętrza Santander Data Center we Wrocławiu

Recepcja wizytówką firmy

Pierwsze wrażenie może mieć znaczący wpływ na dalsze kontakty biznesowe, dlatego tak ważna jest dobrze zaprojektowana strefa wejściowa. Architektka postanowiła otworzyć przestrzeń – w miejscu dawnej sali konferencyjnej pojawiła się wygodna poczekalnia. Przestrzeń stała się przyjazna, co podkreślają dodatkowo kolorowe akcenty. Nie brakuje tu także zielonych roślin, które ożywiają wnętrze.

Każde piętro biura ma przypisany dominujący kolor, co wizualnie porządkuje przestrzeń. Motyw przewodni pojawia się przede wszystkim na wykładzinach podłogowych. Wybrana kolorystyka jest jasna i żywa. Radosne kolory pojawiają się też w postaci drobnych akcentów barwnych, na panelach akustycznych. Stanowiska pracy w większości zgrupowane są po sześć, a towarzyszą im szafy z wbudowanymi kwietnikami oraz szklane ekrany z możliwością wykorzystania jako tablice do notatek. Zebrania w większym gronie mogą być organizowane w dwóch salkach konferencyjnych wyciszonych dzięki akustycznym sufitowym kasetonom i ścianom dwuszybowym.

Nowe wnętrza Santander Data Center we Wrocławiu

Przestrzeń nie tylko do pracy

We wrocławskim biurze zaplanowano także przestrzeń wypoczynku: chillroom oraz cafe point. W chillroomie znalazły się huśtawki Social Swing, które sprzyjają nieformalnym spotkaniom. Mini szatnia zaaranżowana została w zabudowanej szafie. Dla tych, którzy potrzebują cichych stanowisk do prowadzenia rozmów telefonicznych, zaproponowano dwuosobową budkę telefoniczną – może ona posłużyć także jako zalka zebrań ad hoc.

Pracownicy mogą wygodnie zjeść lunch w dużej, zamkniętej kuchni. Obok znajdują się też dwie sale konferencyjne – jedna z nich posiada mobilną ścianę umożliwiającą podzielenie przestrzeni na dwa mniejsze pomieszczenia.

Zobacz galerię wnętrza Santander Data Center

Nowe wnętrza Santander Data Center we Wrocławiu – metryczka projektu

typ projektu: wnętrze biura
inwestor: Santander Data Center
autorka projektu: Sabina Dziadosz
wyposażenie: Bakata
realizacja: 2020
lokalizacja: Wrocław
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!