Elektrownia Powiśle na nowo – realizacja APA Wojciechowski Architekci

Elektrownia Powiśle na nowo – realizacja APA Wojciechowski Architekci

Rewitalizacja warszawskiej Elektrowni Powiśle dobiega końca – zabytkowe budynki ponownie włączone zostały w tkankę miejską. Za projekt modernizacji odpowiada biuro APA Wojciechowski Architekci.

Projektowany obszar przez lata funkcjonował jako elektrownia parowa – zabudowania powstały w 1904 roku, a dzięki niezwykłym jak na tamte czasy stalowym konstrukcjom budynku kotłowni, obiekt stanowi unikatowy przykład architektury przemysłowej. Prace nad rewitalizacją obszaru podjęto w 2008 roku, zaś do podstawowych założeń należało stworzenie przestrzeni dla ludzi z poszanowaniem zabytkowych budynków i pierwotnych założeń urbanistycznych.

Stare versus nowe wnętrze Elektrowni Powiśle

Efektem prowadzonych prac jest umiejętne połączenie w jednej przestrzeni dawnej tkanki architektonicznej z nowoczesnymi biurowcami i apartamentowcami. Stare budynki zyskały nowe życie – we wnętrzach kotłowni można zrobić zakupy, a w hali maszyn odwiedzić targ żywnościowy. Istotym było również stworzenie przestrzeni, w której mogłyby odbywać się wydarzenia kulturalno-artystyczne. Różnorodność funkcji zapewnia obecność przestrzeni prywatnych, czyli mieszkań, a także półprywatnych połączonych miejskimi placami i wypełnionych kawiarnianymi stolikami i zielenią.

Elektrownia Powiśle na nowo – realizacja APA Wojciechowski Architekci

Architektura i dobór materiałów

Pracownia APA Wojciechowski Architekci chcieli zachować jak najwięcej z pierwotnego charakteru budynków, a także odtworzyć i nadać nowe funkcje już nieistniejącym elementom architektury. Należały do nich 30-metrowe kominy, z których część została odtworzona, lukarny doświetlające poddasze maszynowni, czy dźwig węglowy zamieniony na panoramiczną windę.

Udało się zachować większość lejów węglowych z oryginalnej konstrukcji kotłowni. Ponad lejami znajduje się kondygnacja techniczna, zaś na poddaszu dwie kondygnacje usługowo-biurowe z widokiem na Warszawę. Oryginalna konstrukcja stalowa podtrzymująca leje pomalowana została farbą ognioochronną oraz usztywniona nowymi stropami. Konstrukcja wciąż nosi na sobie ślady po przestrzelinach i przeróbkach z czasów wojny.

Zachowano także wszystkie oryginalne dźwigary dachowe w budynku kotłowni. Podwieszono je do nowej, ukrytej w warstwach dachu konstrukcji stalowej. Na uwagę zasługuje też wyeksponowana za wiszącą północną ścianą maszynowni oryginalna suwnica. Charakterystyczna niebieska budka znajdująca się na dachu budynku, stanowiła niegdyś maszynownię szybu.

Ślusarka okienna została wymieniona na nową, spełniającą obecne wymagania techniczne. Jedynie znajdujące się wewnątrz szklanej dobudówki maszynowni oraz w pasażu południowym zostały zachowane i odrestaurowane oryginalne łukowe okna. Tam też znajduje się oryginalna brama stalowa z naświetlem.

Wewnątrz obiektu postawiono na nowoczesny design, odpowiadający poprzemysłowemu charakterowi obiektu. Styl industrialny (zobacz estetyka stylu industrialnego) zauważyć można w doborze materiałów wykończeniowych oraz wyposażenia – przestrzenie dobrze współgrają z tym, co na zewnątrz.

 

Zobacz galerię zdjęć Elektrowni Powiśla

Elektrownia Powiśle na nowo – realizacja APA Wojciechowski Architekci – metryczka projektu

typ projektu: kompleks budynków publicznych
inwestor: Tristan Capital Partner i White Star Real Estate
pracownia: APA Wojciechowski Architekci
projektowana powierzchnia: 90 795 mkw
powierzchnia użytkowa: 73 008 mkw
projekt: 2008
realizacja: 2016-2021
zdjęcia: Marcin Czechowicz, Minus Osiem
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!