Ponadczasowa aranżacja wnętrza mieszkania w Gdańsku

Ponadczasowa aranżacja wnętrza mieszkania w Gdańsku

Z jednej strony unikatowe i jedyne w swoim rodzaju, z drugiej – opierające się sezonowym modom. Oto ponadczasowe mieszkanie na Wyspie Spichrzów w Gdańsku, które zachwyca harmonijną aranżacją i pięknymi widokami na Motławę.

Projektowane mieszkanie znajduje się w samym sercu Gdańsku, w jednym z apartamentowców Granaria. Lokal znajduje się na ostatnim piętrze, a z jego okien rozciąga się panoramiczny widok na centrum miasta z Bazyliką Mariacką oraz rzekę Motławę. Właściciele mieszkania poprosili architektów z pracowni Studio Inbalance o pomoc w zaprojektowaniu przestrzeni. Ze względu na przeznaczenie mieszkania pod wynajem inwestorzy oczekiwali aranżacji wnętrza, która wpisywałaby się w obecne trendy, a przy tym pozostawała ponadczasowa i uniwersalna.

Konglomerat kwarcowy w kuchni

Inwestorzy postawili na otwartą strefę dzienną – zaaranżowali kuchnię otwartą na salon (zobacz jak urządzić kuchnię otwartą lub zamkniętą?), zaś sercem pomieszczenia uczynili wyeksponowaną wyspę kuchenną z dostawionym do niej stołem jadalnianym. Jasno kremowa zabudowa kuchenna oraz zaoblona wyspa uzupełnione zostały kremowe odcienie konglomeratu kwarcowego, które wykorzystano jako blaty robocze. Ten wysokiej jakości materiał świetnie sprawdza się w miejscach, gdzie nietrudno o zarysowania czy plamy. Konglomerat jest odporny na działanie wody i uszkodzenia mechaniczne, a na dodatek pozwala na łatwe czyszczenie.

Interesującym zabiegiem okazało się zestawienie łagodnej, złamanej bieli z pięknym czeczotowym fornirem oraz zabudową lodówki w odcieniu terakoty. Kolorystyka inspirowana była widokiem zza okna – zaglądającej do wnętrz rudości dachówek. Przełamaniem dla jasnej palety barw stał się malowany na czarno drewniany stół wykonany na specjalne zamówienie. Zgodnie z życzeniem inwestorów architekci postawili na wysokiej jakości materiały, a także wyszukane dodatki i dekoracje.

Ponadczasowa aranżacja wnętrza mieszkania w Gdańsku

Balkon jako przedłużenie salonu

Strefa dzienna mieszkania wypełniona jest słońcem, które wpada do wnętrza przez duże przeszklenia tarasowe. Aranżacja balkonu stanowi integralny element projektu. Minimalistyczna, biała elewacja dała podstawy dla pionowych, geometrycznych podziałów występujących we wnętrzu mieszkania.

Ponadczasowa aranżacja wnętrza mieszkania w Gdańsku

Aranżacja wnętrza łazienki

Zastana łazienka zupełnie zmieniła swoje oblicze. Architekci przeprojektowali jej układ, przez co pomieszczenie stało się bardziej funkcjonalne. Kabina prysznicowa wykonana została ze stalowych profili. Toaleta przeniesiona została w miejsce poprzedniej pralki, zaś ta ostatnia ukryta została w zabudowie koło umywalki. Również tutaj pojawia się konglomerat kwarcowy w jasnym, kremowym odcieniu.

W sypialni króluje duże łóżko o dekoracyjnym zagłówku rozciągającym się na całą szerokość ściany szczytowej. Modułowy zagłówek nawiązuje do frezowania, które pojawia się we frontach komody. Ponad zagłówkiem wykonano jasny, betonowy tynk, a całość ociepla brązowa zabudowa łóżka i fornirowana szafa. Pomieszczenie zostało oddzielone od salonu za pomocą profili stalowych – tych samych, które wykorzystane zostały w łazience.

Zobacz galerię zdjęć ponadczasowego wnętrza mieszkania w Gdańsku

Ponadczasowa aranżacja wnętrza mieszkania w Gdańsku – metryczka projektu

typ projektu: wnętrze mieszkania
inwestor: prywatny
pracownia: Studio Inbalance
realizacja: 2020
lokalizacja: Gdańsk
zdjęcia: Tom Kurek
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 1

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

lena 2021-02-08 22:53:20

Stosowny wystrój i wyposażenie wnętrza to plan na lata spędzone w pięknym pomieszczeniu. Polecam projektowanie-wnetrz-online.pl

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!