Projekt nowoczesnej stodoły pod Wrocławiem

Projekt nowoczesnej stodoły pod Wrocławiem

Budynek nowoczesnej stodoły zachwyca dużymi przeszkleniami i wysokim spadzistym dachem. Wnętrza zaprojektowane przez pracownię Nevi Studio skrywają minimalistyczny design w najlepszym stylu. 

Domy mieszkalne inspirowane zabudowaniami gospodarczymi cieszą się coraz większą popularnością. Wystarczy wspomnieć świetny projekt domu w Zelowie. Tym razem nowoczesna stodoła stanąć ma nieopodal Wrocławia. W projekcie urzeka nas nie tylko architektura obiektu, ale także jego wnętrza. 

Nowoczesna stodoła pod Wrocławiem to dom, który wybudowano według indywidualnego projektu. Autorem koncepcji jest pracownia Nevi Studio, która specjalizuje się w ponadczasowych i funkcjonalnych przestrzeniach mieszkalnych. Na powierzchnię 200 mkw składają się dwie bryły z łącznikiem umiejscowionym pomiędzy nimi. W głównych częściach domu znalazła się strefa dzienna oraz strefa prywatna, w przestrzeni łącznika zaaranżowana została domowa siłownia.

Projekt nowoczesnej stodoły pod Wrocławiem

Jasne wnętrza domu jednorodzinnego 

W projekcie przeważa jasna paleta barw – przeważają łagodne szarości i biel, zaś całość uzupełniają czarne akcenty. Taki wybór kolorystyczny nie był przypadkowy. Dzięki niemu wnętrza będą ponadczasowe, niepodlegające zmieniającym się trendom. Architekci zaproponowali surową estetykę, czasem niemal ascetycznie pozbawioną dekoracji. Aby przełamać wrażenie chłodu w projekcie pojawiają się przyjemne beżowe tkaniny oraz ciepłe drewno w czekoladowym odcieniu.

W projekcie pojawiają się także zielone rośliny. Szczególnie korzystnie prezentują się wysokie drzewka posadzone w dużych doniczkach w strefie salonu. Ich usytuowanie w sąsiedztwie obszernych przeszkleń sprawia, że wnętrze domu przenika się z zewnętrzem – granice zacierają się,  a imponujący pejzaż zza okien staje się integralną częścią aranżacji.

Projekt nowoczesnej stodoły pod Wrocławiem

Dom łatwy w sprzątaniu 

Ważnym założeniem projektowym było stworzenie wnętrz, które będą łatwe w utrzymaniu czystości. W wyniku tego zaproponowano kuchnię z możliwością całkowitego odgrodzenia tej strefy od pozostałej części dziennej. Jest to możliwe dzięki panelom przesuwnym. W części kuchennej znajduje się masywny stół jadalniany z dostawioną do niego ławą, która nie przysłania widoku zza okna. 

Architekci zaprojektowali taką samą posadzkę we wszystkich pomieszczeniach, dzięki czemu przestrzeń jest optycznie większa, a aranżacja spójna. Monolityczna powierzchnia nie stanowi kłopotu w trakcie sprzątania, a jej faktura ułatwia ukrycie niedoskonałości. 

Na uwagę zasługuje także przestrzeń pod skosami – na antresoli zaaranżowano gabinet oraz jedną z sypialni. Dodatkowa kondygnacja pozostaje w całości nieosłonięta, a dwie strefy oddzielają od siebie szklane drzwi w wyraźnych stalowych ramach. Na antresolę prowadzą spiralne schody, które są nie tylko funkcjonalne i nie zajmują dużo miejsca, ale także stanowią oryginalną ozdobę wnętrza. 

Zobacz galerię zdjęć nowoczesnej stodoły pod Wrocławiem

Projekt nowoczesnej stodoły pod Wrocławiem  - metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze domu mieszkalnego

inwestor: prywatny

pracownia: Nevi Studio

projekt: 2020

lokalizacja: okolice Wrocławia

projektowana powierzchnia: 200 mkw

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!