Zabytkowy budynek na nowo: przebudowa Urzędu Miasta w Poznaniu

Zabytkowy budynek na nowo: przebudowa Urzędu Miasta w Poznaniu

Urząd Miasta w Poznaniu mieści się w zabytkowym budynku dawnego klasztoru jezuitów. Po przebudowie według projektu pracowni Atelier Starzak Strebicki, wyeksponowano w pełni ukryty we wnętrzach potencjał. Przestrzeń Urzędu stała się bardziej dostępna dla mieszkańców i turystów. 

Projekt przebudowy zabytkowego Budynku C przy Placu Kolegiackim wpisuje się w stopniową rewitalizację terenu przy Urzędzie Miasta w Poznaniu. Budynek C to wschodnia część północnego skrzydła Kolegium Jezuickiego, które zaprojektowano jako zamknięcie czworobocznego dziedzińca. Głównym założeniem projektu przebudowy było otworzenie przestrzeni zabytkowego obiektu i stworzenie miejsca spotkań dla mieszkańców miasta oraz odwiedzających Poznań turystów. 

Za pomysł na zagospodarowanie terenu oraz przebudowę wnętrza odpowiada pracownia Atelier Starzak Strebicki znana z udanych realizacji zarówno w kraju, jak i za granicą. Architekci na swoim koncie mają zwycięstwo w konkursie na projekt budynku szkoły podstawowej w Belgii. W swojej najnowszej pracy architekci zaproponowali wielofunkcyjną przestrzeń, która będzie mogła być wykorzystywana na różne sposoby w zależności od okazji. 

Dzięki wyburzeniu ścian udało się zniwelować klaustrofobiczne wrażenie, jakie towarzyszyło gościom na parterze budynku. Dotychczasowa wąska powierzchnia zyskała bardziej publiczny i przestrzenny charakter. Teraz będzie mogła funkcjonować tam mała kawiarnia, zaplanowano też przestrzeń, w której będą odbywały się konsultacje społeczne dla mieszkańców. Przestrzeń budynku ma być udostępniona mieszkańcom – będą oni mogli spotykać się tutaj oraz odpoczywać.

Zabytkowy budynek na nowo: przebudowa Urzędu Miasta w Poznaniu

To, co wewnątrz i na zewnątrz 

Architektom udało się połączyć wnętrza budynku z dziedzińcem – posłużyły temu stalowe, otwierane okna, które umożliwiają przenikanie się obu sfer. W ten sposób granica pomiędzy tym, co wewnątrz, a tym co na zewnątrz stała się bardziej płynna i elastyczna. Przebudowano także piwnicę, w której ulokowano szatnie i prysznic dla osób przyjeżdżających do pracy na rowerach. Tam też znalazły się dodatkowe toalety dla pracowników i użytkowników kompleksu przy Urzędzie Miasta. 

Przestrzeń na piętrze pełni funkcję biurową dla siedziby Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. Nowe ścianki działowe zwiększyły przestronność i poprawiły komfort pracy. Wszystkie poziomy połączono nową, wspólną klatką schodową, wykonaną z betonu. Zastąpiła ona dotychczasowe dwie oddzielne klatki schodowe, dzięki czemu poruszanie się po budynku stało się łatwiejsze i przyjemniejsze. 

Z uwagi na zabytkowy charakter budynku w projekcie wykorzystano jedynie specjalnie wyselekcjonowane naturalne materiały. Korespondują one z historyczną przeszłością budynku. W korytarzu i przestrzeniach wspólnych piwnic pojawiły się płytki ceglane, w łazienkach zastosowano płytki kamionkowe, zaś na piętrze – dębową podłogę. Całość projektu uzupełniają meble pokryte fornirem jesionowym. 

Zobacz galerię zdjęć zabytkowego budynku na nowo: przebudowy Urzędu Miasta w Poznaniu 

Zabytkowy budynek na nowo: przebudowa Urzędu Miasta w Poznaniu – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrza instytucji publicznej

inwestor: Urząd Miasta Poznań

pracownia: Atelier Starzak Strebicki

autorzy projektu: Jola Starzak, Dawid Strębicki, Bartosz Bisaga, Martyna Karnaś, Michał Motyl, Salvatore Davide La Manna, Luis Gomez Soriano

realizacja: 2020

lokalizacja: Poznań

projektowana powierzchnia: 505 mkw

zdjęcia: Danil Danieluk

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!