Biuro po liftingu – jest nowocześnie i jasno

Biuro po liftingu – jest nowocześnie i jasno

Warszawskie biuro firmy Evoltec przeszło gruntowną przemianę pod okiem pracowni architektonicznej Bibi Space. We wnętrzach do tej pory mieszkał duch lat 90. - teraz przestrzeń jest nowoczesna i wypełniona światłem. 

Evoltec to marka, która zajmuje się dostarczaniem maszyn do produkcji wiązek kablowych oraz komponentów wspierających proces. Przestronne biuro Evoltec mieści się przy ulicy Bekasów w Warszawie. Firma przejęła lokal cztery lata temu, dostosowując się do zastanej przestrzeni, która w żaden sposób nie pasowała do nowoczesnego profilu marki z branży technicznej. Przestarzałe materiały, kolorystyka oraz rozwiązania odpowiadały aranżacjom z lat 90. W tym roku przestrzeń biura doczekała się liftingu – ujednolicono wystrój i doświetlono wnętrza. 

Za aranżację nowoczesnego biura Evoltec odpowiada Bibiana Stein-Ostaszewska z pracowni architektonicznej Bibi Space. Jest to kolejna realizacja według pomysłu architektki, która urzeka jasną i przyjemną paletą barw oraz dobrze przemyślaną funkcjonalnością (podobnie jak wygodne mieszkanie w skandynawskim stylu). Zaprojektowana na nowo przestrzeń stała się wizytówką Evoltec. We wnętrzach króluje ergonomia i dobry desing.

Biuro po liftingu – jest nowocześnie i jasno

Filozofia firmy oddana we wnętrzach

Przywiązanie do jakości oraz solidności to podstawowe wyznaczniki dla działalności Evoltec i to właśnie one znalazły odzwierciedlenie w wystroju. Tuż po przekroczeniu progu znajdujemy się w otwartym lobby. Wysokie, skąpane w bieli pomieszczenie zaaranżowane zostało w sposób bardzo minimalistyczny. Znalazła się tutaj recepcyjna lada, ponad którą powieszono nowoczesną lampę o lekkiej formie. Tuż przy wejściu stanęły dwa fotele, których kolorystyka nawiązuje do firmowych barw Evoltec. 

Siedziba firmy wypełniona jest szkłem – dzięki przeszkleniom wnętrza są niezwykle jasne, a kolejne strefy przenikają się ze sobą dyskretnie. Tuż obok recepcji, znajduje się przeszklona sala konferencyjna wyposażona w ergonomiczne krzesła oraz meble dające komfortowe warunki do prowadzenia szkoleń czy spotkań z klientami. To, co spaja przestrzeń parteru, to monolityczna posadzka z żywicy syntetycznej. Zastąpiła ona zniszczone i przestarzałe płytki. 

Przy schodach w holu ukryto drzwi, które prowadzą do toalety dla gości. Zaraz obok znajduje się identyczna toaleta dla pracowników firmy. Drzwi do pomieszczeń ukryto w popielatoszarej ścianie, zachowując konsekwencję kolorystyczną. W łazienkach zaproponowano bardzo prosty design – surowe formy umeblowania współgrają z odcieniami szarości i grafitu. Ciemna ściany stanowią tło dla bieli nowoczesnej ceramiki, która wybrana została z troską o utrzymanie czystości. 

Na parterze znalazł się także showroom marki oraz część biurowa z zapleczem socjalnym dla pracowników. W kuchni zaproponowano ciemnozieloną zabudowę oraz przyjemne, jasne drewno. Całość prezentuje się bardzo przytulnie – w opozycji do surowej i nowoczesnej estetyki pozostałej części biura. W ten sposób projektantce udało się stworzyć przestrzeń, w której pracownicy mogą oderwać się od służbowych obowiązków i poczuć się swobodnie. 

Na piętrze mieści się gabinet prezesa, do którego prowadzi szklana kładka zawieszona ponad lobby. Nieco dalej zaaranżowano pokój do pracy dla zagranicznych partnerów firmy, którzy odwiedzają siedzibę Evoltec. 

Zobacz galerię zdjęć biura po liftingu 

Biuro po liftingu – jest nowocześnie i jasno – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze biurowe

inwestor: Evoltec

pracownia: Bibi Space

autorka projektu: Bibiana Stein-Ostaszewska

współpraca: Aleksandra Baranowska

realizacja: 2020

lokalizacja: Warszawa

projektowana powierzchnia: 380 mkw

zdjęcia: Yassen Hristov

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!