Przestronne i jasne mieszkanie na Mazurach

Przestronne i jasne mieszkanie na Mazurach

Nowy projekt mieszkania od Hilight Design zachwyca wyważoną kolorystyką i szlachetnymi materiałami wykończeniowymi. Ciepłe drewno na podłodze oraz elementy z kamienia tworzą doskonałą kompozycję. 

Architekci z pracowni Hilight Design nie pierwszy raz częstują nas niezwykle estetycznym, a przy tym funkcjonalnym projektem wnętrza. Nie tak dawno pisaliśmy o nowoczesnym apartamencie z wyraźnymi wtrąceniami kolorystycznymi (link: https://www.sztuka-wnetrza.pl/6977/artykul/projekt-nowoczesnego-apartamentu-od-hilight-design). Tym razem projektanci zabierają nas w podróż na Mazury. To tam mieści się przestronne mieszkanie, dla którego pracownia przygotowała piękną propozycję aranżacji. 

Projekt wnętrza mieszkania na Mazurach zdominowany jest przez jasne i czyste barwy. Dodatkowo wrażenie wypełnienia światłem i powietrzem potęguje duży metraż projektowanej przestrzeni oraz obszerne przeszklenia. Przyjemna kolorystyka operująca bielą i beżami dobrze współgra z ciepłym drewnem posadzki. Drewno wykorzystano także jako wykończenie ścian, gdzie miejscami przełamywane jest akcentami przypominającymi skalne kamienie.

Przestronne i jasne mieszkanie na Mazurach

Otwarty salon z kuchnia 

Strefa dzienna łączy w sobie funkcję salonu, jadalni oraz kuchni. Bez wątpienia królem przestrzeni jest zestaw mebli wypoczynkowych w części salonu. Rozłożysta, niska sofa stanęła naprzeciwko nowoczesnego kominka, a przyciągającym wzrok uwagę jest niebanalny fotel. Strefa salonu została czytelnie wyróżniona w projekcie przy pomocy dywanu oraz zwrócenie mebli w kierunku kominka – w ten sposób powstał przytulny kącik, który jednocześnie pozostaje integralną częścią pomieszczenia. 

Projektanci zaproponowali ukrycie kuchni w zabudowie z drzwiami składano przesuwnymi. Dzięki temu posiłek przy dużym, okrągłym stole nie będzie zakłócony nieładem na kuchennym blacie. Masywny stół jadalniany w otoczeniu czarnych krzeseł doskonale się prezentuje i stanowi wyraźny akcent w kolorystycznej kompozycji. Głęboka czerń świetnie współgra z niemal śnieżnobiałym wykończeniem sofy. 

Strefa nocna obejmuje dwie sypialnie. Pierwsza z nich przeznaczona dla rodziców połączona jest z garderobą oraz łazienką. Tutaj dominuje szarość – beton architektoniczny, którym wykończono ściany przełamuje element skalny, który pojawił się także w strefie dziennej. Charakteru dodaje designerskie łóżko o zagłówku ubranym w głęboką, rdzawą barwę. Dzięki specjalnej ścianie przejściowej wykonanej z elementów drewna, sypialnia została połączona z garderobą, a także łazienką. W tej ostatniej zastosowano stylowe wykończenie z kamienia. Udało się tu zmieścić zarówno prysznic, jak i wygodną wannę. 

Ostatnim etapem projektu jest sypialnia dziecięca z drugą łazienką. Pokój dziecięcy zaprojektowany został z pomysłem – poprzez zastosowanie łóżka piętrowego oraz schowaniu schodków we wnęce udało się stworzyć efekt dwukondygnacyjnej sypialni. Praktyczny długi blat pod oknem stwarza przestrzeń do nauki dla obu pociech inwestorów. 

Zobacz galerię zdjęć przestronnego i jasnego mieszkania na Mazurach

Przestronne i jasne mieszkanie na Mazurach – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze mieszkania

inwestor: prywatny

pracownia: Hilight Design

projekt: 2020

lokalizacja: Mazury

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!