Inspiracja latami 20., czyli apartament przy Botanicznej

Inspiracja latami 20., czyli apartament przy Botanicznej

Czasem mniej znaczy więcej. Dowodem na to są wnętrza apartamentu przy ulicy Botanicznej w Poznaniu, zaprojektowane przez pracownię Agnieszka Owsiany Studio. Przestrzeń wypełniają światło i powietrze, a także mnóstwo dobrego designu. 

Wnętrza apartamentu przy ulicy Botanicznej w Poznaniu zaprojektowane zostały przez pracownię Agnieszka Owsiany Studio. Architektka na swoim koncie ma wiele ciekawych realizacji, do których należą projekt wnętrza restauracji Nadzieja. Podobnie jak w inspirowanym Tel Avivem lokalu, tak i tutaj projektantka zaproponowała bardzo oszczędną kolorystykę, która stanowi subtelne tło dla ciekawych elementów wyposażenia. Proste formy umeblowania nawiązują do projektów wczesnego modernizmu – minimalistyczne, czasem zaoblone, wprowadzają ład i harmonię we wnętrzu.

Inspiracja latami 20., czyli apartament przy Botanicznej

Miejsce dla klasyki 

Sercem projektowanego apartamentu jest otwarta strefa dzienna, która łączy w sobie funkcję salonu, jadalni oraz kuchni. Szczególnie przyjemny klimat zbudowany został w części wypoczynkowej. Duża i jasna przestrzeń potraktowana została z dużą uwagą – każdy mebel zajmuje tutaj ściśle określone miejsce. Centralnym elementem kompozycji stała się obita skórą sofa. U jej podnóża umieszczono ciepły dywan, a na nim niski stolik kawowy. Równie kompaktowy wydaje się fotel, który stanowi współczesną wariację na temat designu lat 20. Całość uzupełnia okazała komoda – drewno doskonale komponuje się z parkietem i estetycznie wyróżnia na tle białych ścian.

Inspiracja latami 20., czyli apartament przy Botanicznej

Kuchnia cała w drewnie 

Sporą porcję drewna odnajdziemy też w kuchni. To z niego wykonana została jednorzędowa zabudowa kuchenna. Na tle monolitycznych frontów meblowych wyróżniają się ustawione w słupku, czarne sprzęty AGD. Praktycznym pomysłem na oddzielenie części kuchennej od salonu jest zastosowanie wyspy kuchennej. To dzięki niej domownicy zyskują dużą przestrzeń roboczą, a także sporo miejsca do przechowywania. 

Wyspa kuchenna spina aranżację kuchni z pozostałą częścią pomieszczenia. Ustawione po drugiej stronie wysokie hokery pozwalają na zjedzenie szybkiego śniadania. Od strony salonu bryła wyspy uzupełniona została o płytkie drewniane półki, które można wykorzystać do eksponowania dekoracji.

 

Inspiracja latami 20., czyli apartament przy Botanicznej

Drewno na ścianach 

Ciekawym rozwiązaniem zaproponowanym we wnętrzu poznańskiego apartamentu jest drewniana okładzina, która ozdobiła korytarz. Drewniane płyty ukrywają w sobie zlicowane drzwi o wysokości sięgającej samego sufitu. Za jednymi z nich kryje się prywatne królestwo domowników – skąpana w bieli sypialnia. Tutaj na szczególną uwagę zasługuje wyszukana forma toaletki wyposażonej w okrągłe lustro.

Drewno na ścianach zaproponowano także w gabinecie – stanowi ono tło dla jasnej kanapy oraz minimalistycznego obrazu zawieszonego ponad nią. Po przeciwnej stronie pomieszczenia architektka zaproponowała nowoczesną formę meblościanki. Spora ilość półek stanowi przestrzeń ekspozycji pieczołowicie wybranych dodatków. 

Zobacz galerię zdjęć apartamentu przy Botanicznej, zainspirowanego latami 20. 

Inspiracja latami 20., czyli apartament przy Botanicznej - metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze mieszkania

inwestor: prywatny

pracownia: Agnieszka Owsiany Studio

realizacja: 2020

lokalizacja: Poznań

zdjęcia: PION Studio

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!