include/layouts/default/content_default.php
Nietypowe wnętrze siłowni WF Kostrzyn od SpaceLab

Nietypowe wnętrze siłowni WF Kostrzyn od SpaceLab

Bardzo często ostateczny projekt wnętrza determinuje zastana sytuacja budynku, która narzuca pewne rozwiązania funkcjonalne. Tak było i w przypadku siłowni i klubu fitness WF workout&fitness, zlokalizowanego w Kostrzynie nad Odrą w budynku o okrągłym planie. Właśnie z takim nietypowym planem musieli zmierzyć się architektki Agnieszka Deptuła i Alicja Garbowska z pracowni SpaceLab tworząc przestrzeń, która będzie odpowiadała potrzebom użytkowników. Siłownia WF należy do firmy BB Capital Group, która postanowiła na potrzeby stworzenia sportowego obiektu przebudować jedno z pięter swojego budynku. Jednak to, co pozostało bez zmian, to charakterystyczny plan obiektu, który bezpośrednio oddziałuje na funkcjonalność wnętrz.

Ring komunikacyjny

Kluczową rolę w projekcie odgrywa okrągły układ, który od razu sugerować może, że nie będziemy mieli do czynienia ze sztampowym wnętrzem. Tutaj trudny plan obiektu zamieniony został w atut, nadaje on bowiem ciekawego i niebanalnego charakteru przestrzeni. W klubie fitness utworzono ring komunikacyjny, wokół którego rozlokowane zostały kolejne strefy, czyli recepcja, strefa cardio, maszyny wolnostojące, ciężary, strefa treningu funkcjonalnego, a także całe zaplecze sanitarne, a więc szatnie, łazienki oraz sauna. W dwóch końcach ringu znajdują się wejścia do sali ćwiczeń grupowych oraz fitness.

siłownia, aranżacja wnetrza siłowini

Witamy w WF

Po przekroczeniu progu obiektu znajdujemy się w otwartej recepcji o minimalistycznym wyposażeniu. Dominująca jest tutaj monolityczna bryła lady recepcyjnej o prostym, geometrycznym kształcie, wykonana z płyty w kolorze cytrynowym. Kolor ten kontynuowany jest dalej na posadzce i przechodzi płynnie w wykończenie ściany pod obszernym przeszkleniem. Żółta barwa uzupełniona jest tutaj o przygaszony brudny róż, będący dominującym kolorem także w pozostałych częściach obiektu. Charakterystycznym elementem recepcji jest wykończenie ściany za ladą w postaci printu w jodełkę francuską. Tam też znajduje się proste, czarne logo marki.

Niebanalne wykończenia

W przestrzeni klubu WF królują brudny pudrowy róż oraz matowa czerń, będące bazą kolorystyczną. Dla kontrastu wprowadzono tutaj także silny akcent kolorystyczny, w postaci cytrynowej barwy, znanej z przestrzeni recepcji. Dużym wyzwaniem projektu było wykonanie zabudowy meblarskiej w przestrzeni ringu biorąc pod uwagę łukowy kształt ścian. Projektanci zastosowali zabudowę z listewek, które pojawiają się zarówno na ścianach, jak i na suficie. Ażurowy motyw wykorzystany jest także jako przepierzenie oddzielające część recepcji od strefy do ćwiczeń. Dodatkowo sufit wzbogacony został o przyjemne oprawy oświetleniowe w postaci podłużnych listew.

Nietypowe wnętrze siłowni WF Kostrzyn od SpaceLab - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Agnieszka Deptuła i Alicja Garbowska | SpaceLab
Inwestor: BB Capital Group
Realizacja: 2019
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą
Metraż: 600 m2
Zdjęcia: Moiz
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji siłowni

Komentarze

Ilość komentarzy: 2

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

marianoo 2020-04-09 19:40:12

Your site is very nice, i have bookmarked it.

marianoo 2020-04-14 06:57:51

Your website is very cool, i have bookmarked it.

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!