Hygge w warszawskim wydaniu

Hygge w warszawskim wydaniu

Jak zaprojektować przestrzeń w mieszkaniu, które jest jednym z wielu w ofercie dewelopera? Jak stworzyć przestrzeń tylko dla nas, w naszym stylu i klimacie? Wie o tym najlepiej projektantka Zuzanna Kuc, która zaprojektowała przestrzeń o powierzchni 107 m² w jednej z warszawskich dzielnic.

Inwestorzy zgłosili się do Zuzanny Kuc z pracowni ZU projektuje już na etapie wyboru mieszkania. Wspólnie wybrali jedno z trzech, które ich interesowało i już wtedy pojawiła się ogólna koncepcja. Zmian w projekcie było dużo, m.in. przeniesienie kuchni do jednego z pokoi. Przygotowany został projekt zmian lokatorskich uwzględniający postawienie nowych ścian oraz instalację elektryczną, hydrauliczną i c.o. Deweloper wybudował mieszkania według wytycznych inwestorów i projektantki, dzięki czemu czas wykończenia po odbiorze kluczy został znacznie skrócony.

„Inwestorzy chcieli mieć bardzo spójne stylistycznie i przytulne wnętrze, w stonowanych barwach, ale z małym pieprzykiem. Baza jest utrzymana w tonacji bieli, szarości i drewna, wszystkie trzy łazienki wykończone są w tych samych płytkach, żeby utrzymać spójność całego projektu. Przełamanie tworzą miedziane dodatki (lampy, lustro, dekoracje, nawet garnki klientka wybrała w tym wykończeniu) i niebieskie akcenty w postaci krzeseł na miedzianych nogach i płytek w kuchni, które są nawiązaniem do Majorki, którą Inwestorzy odwiedzali wiele razy i darzą szczególnym sentymentem” mówi  Zuzanna Kuc.

 Inspiracje Zuzanna Kuc czerpała ze stylu skandynawskiego ocieplonego dodatkami z drewna, tworząc klimat w stylu hygge. Kuchnia wykończona we wzorzystych płytkach nawiązuje do Południa Europy, a wejście do kuchni z witrynami nieco idzie w stronę klasycznego podejścia.

„Wyzwaniem było stworzenie szczegółowego projektu zmian lokatorskich dla dewelopera uwzględniającego wszystkie nowe instalacje, czasu było bardzo mało i projekt musieliśmy złożyć przed przygotowaniem wizualizacji, więc tworzony był wówczas na płasko. Obawiałam się, że po obejrzeniu modelu 3D inwestorzy będą dużo zmieniać, dopiero gdy będą mogli to wszystko zobaczyć. Jednak zdecydowana większość założeń okazała się trafiona” mówi  projektantka.

Uwagę w mieszkaniu zwraca przede wszystkim zabudowa z belek przechodząca przez cały salon, tworząc swego rodzaju bramę, podświetlona profilami LED po obu stronach.

„Chciałam stworzyć coś szczególnego, co sprawi, że mieszkanie będzie wyjątkowe. Połączyłam ścianę na wejściu do salonu ze strefą TV za pomocą belek na ścianach i na suficie, idealnie to wypadało kompozycyjnie i wymiarowo. Belki miały za zadanie dodać przytulności wnętrzu i rozdzielić strefę jadalni od strefy wypoczynku” mówi Zuzanna Kuc.

Źródło: Zuzanna Kuc ZU projektuje

Komentarze

Ilość komentarzy: 2

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Kasia z Arbiton 2018-12-30 19:08:58

Bardzo ładne, stonowane i harmonijne wnętrze. Proste, ale nie nudne, a osiągnąć taki efekt to już bez wątpienia pewna sztuka. Dobrym zabiegiem stylistycznym, który fajnie współgra we wnętrzach utrzymanych w skandynawskim stylu, jest położenie na całej powierzchni \\\"m\\\" takiej samej jasnej podłogi. Dobrze nadają się do tego między innymi panele winylowe, np. Arbiton (są trwałe i wodoodporne). Sprzyja to spójności aranżacyjnej i znacznie odciąża wnętrze.

tullybept 2020-09-20 01:30:45

play slots http://onlinecasinouse.com/# online slot games casino blackjack slots games

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!