W jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym? Dzięki czemu uprościmy codzienne prace domowe i ograniczymy do minimum ilość generowanych odpadów? Jak krok po kroku wprowadzić model ekologicznego i oszczędnego życia? Na te pytania można było uzyskać odpowiedź podczas Targów Zero Waste.
To pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce. W ramach Europejskiego Tygodnia Redukcji Odpadów 25. listopada w Warszawie zorganizowano targi, podczas których prezentowano bogatą ofertę rozwiązań, pozwalających ograniczyć produkcję odpadów w domu, w pracy oraz podczas codziennych obowiązków. Poza tym uczestnicy wzięli udział w warsztatach upcyklingowych, wykładach, panelach dyskusyjnych z naukowcami oraz ekspertami z kilku branż.
Zgodnie z ideą smart home
Wydarzenie było świetną okazją, by poznać założenia idei zero waste oraz wskazówki, dzięki którym możemy zacząć wprowadzać ją w nasze życie. Specjaliści przedstawili praktyczne sposoby na prowadzenie domu bez produkowania odpadów – przez produkcję zdrowej żywności, eko kosmetyków, środków czystości, korzystanie z naturalnych opakowań, foodsharing, recykling, używanie domowego kompostownika, a nawet sprytne robienie zakupów. Wobec malejących zasobów środowiska, efektu cieplarnianego i innych skutków zanieczyszczenia Ziemi życie w stylu eko staje się koniecznością. Warto więc zacząć od własnego domu, a przede wszystkim od kuchni i powstających tam odpadów. Każdy z nas produkuje statystycznie ponad 300 kg śmieci rocznie, jednak tylko niewiele z nich zostaje ponownie wykorzystanych. Tymczasem np. domowy utylizator może w kilka godzin zmniejszyć masę odpadów organicznych o ponad 90% i przerobić je na naturalny nawóz do kwiatów.
Inteligentne urządzenia
Podczas Targów prezentowano przedmioty oraz urządzenia, które umożliwiają wdrożenie w życie zasad zero waste. Były to m.in. torby, opakowania i przedmioty alternatywne do tych wykonanych z plastiku, akcesoria dla rodziców i małych dzieci, domowe kompostowniki oraz inne ekologiczne nowości. Targi były także okazją do zdobycia fachowej wiedzy, wymiany doświadczeń oraz zaopatrzenia się w ekologiczne produkty i nowoczesne urządzenia dla domu. Jedną z największych atrakcji była prezentacja działania urządzenia Smart Cara, energooszczędnego urządzenia, które w procesie suszenia, mielenia i chłodzenia przetwarza wszelkie obierki, pestki, kości oraz inne powstające podczas gotowania resztki w higieniczny, bezwonny proszek. Tym samym zmniejszając objętość odpadów, pozbywamy się problemu z ich składowaniem w kuchni oraz nieprzyjemnym zapachem.
Warto wspomnieć, że całe wydarzenie zorganizowano w stylu green events, a więc tak, by maksymalnie ograniczyć zużycie energii oraz produkcję śmieci. W ciągu jednego dnia zebrano setki kilogramów kartonów, szkła, a także zużytych elektroodpadów i starego sprzętów AGD/RTV. W związku z dużym zainteresowaniem Targami Zero Waste organizatorzy już planują drugą edycję w 2018 roku.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
MAISON&OBJET w Paryżu to najważniejsze wydarzenie targowe skierowane do profesjonalistów...
czytaj14 marca rozpocznie się we Frankfurcie nad Menem największa międzynarodowa...
czytajTargi Rzeczy Ładnych to święto fanów pięknych przedmiotów, oryginalnych plakatów...
czytajW dniach 09-12 stycznia 2018 roku, we Frankfurcie nad Menem...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz