W jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym? Dzięki czemu uprościmy codzienne prace domowe i ograniczymy do minimum ilość generowanych odpadów? Jak krok po kroku wprowadzić model ekologicznego i oszczędnego życia? Na te pytania można było uzyskać odpowiedź podczas Targów Zero Waste.
To pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce. W ramach Europejskiego Tygodnia Redukcji Odpadów 25. listopada w Warszawie zorganizowano targi, podczas których prezentowano bogatą ofertę rozwiązań, pozwalających ograniczyć produkcję odpadów w domu, w pracy oraz podczas codziennych obowiązków. Poza tym uczestnicy wzięli udział w warsztatach upcyklingowych, wykładach, panelach dyskusyjnych z naukowcami oraz ekspertami z kilku branż.
Zgodnie z ideą smart home
Wydarzenie było świetną okazją, by poznać założenia idei zero waste oraz wskazówki, dzięki którym możemy zacząć wprowadzać ją w nasze życie. Specjaliści przedstawili praktyczne sposoby na prowadzenie domu bez produkowania odpadów – przez produkcję zdrowej żywności, eko kosmetyków, środków czystości, korzystanie z naturalnych opakowań, foodsharing, recykling, używanie domowego kompostownika, a nawet sprytne robienie zakupów. Wobec malejących zasobów środowiska, efektu cieplarnianego i innych skutków zanieczyszczenia Ziemi życie w stylu eko staje się koniecznością. Warto więc zacząć od własnego domu, a przede wszystkim od kuchni i powstających tam odpadów. Każdy z nas produkuje statystycznie ponad 300 kg śmieci rocznie, jednak tylko niewiele z nich zostaje ponownie wykorzystanych. Tymczasem np. domowy utylizator może w kilka godzin zmniejszyć masę odpadów organicznych o ponad 90% i przerobić je na naturalny nawóz do kwiatów.
Inteligentne urządzenia
Podczas Targów prezentowano przedmioty oraz urządzenia, które umożliwiają wdrożenie w życie zasad zero waste. Były to m.in. torby, opakowania i przedmioty alternatywne do tych wykonanych z plastiku, akcesoria dla rodziców i małych dzieci, domowe kompostowniki oraz inne ekologiczne nowości. Targi były także okazją do zdobycia fachowej wiedzy, wymiany doświadczeń oraz zaopatrzenia się w ekologiczne produkty i nowoczesne urządzenia dla domu. Jedną z największych atrakcji była prezentacja działania urządzenia Smart Cara, energooszczędnego urządzenia, które w procesie suszenia, mielenia i chłodzenia przetwarza wszelkie obierki, pestki, kości oraz inne powstające podczas gotowania resztki w higieniczny, bezwonny proszek. Tym samym zmniejszając objętość odpadów, pozbywamy się problemu z ich składowaniem w kuchni oraz nieprzyjemnym zapachem.
Warto wspomnieć, że całe wydarzenie zorganizowano w stylu green events, a więc tak, by maksymalnie ograniczyć zużycie energii oraz produkcję śmieci. W ciągu jednego dnia zebrano setki kilogramów kartonów, szkła, a także zużytych elektroodpadów i starego sprzętów AGD/RTV. W związku z dużym zainteresowaniem Targami Zero Waste organizatorzy już planują drugą edycję w 2018 roku.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
W dniach 7-9 kwietnia 2017r. w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw...
czytajCzech Design Week to festiwal designu, który skupia autorów niezależnej...
czytajW tym roku Międzynarodowe Targi Sprzętu Oświetleniowego „Światło” w Warszawie...
czytajW dniach 24-25 czerwca w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego odbędzie się Festiwal...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz