Lifting wnętrza w Banku Pekao S.A.

Lifting wnętrza w Banku Pekao S.A.

Przebudowany niedawno hol wejściowy głównej siedziby Banku Pekao S.A. to przykład na to, jak stosunkowo niewielkim kosztem odświeżyć biurowe wnętrze. Nową aranżację zlecono firmie Tétris, której zadaniem było zaprojektowanie i przebudowa wnętrza w modelu Design & Build.


Lipowy Office Park to warszawski zespół budynków biurowych, wybudowany w 2009 r. Z analiz Tétris wynika, że średnio po pięciu latach użytkowania budynku pojawia się potrzeba odrestaurowania części wspólnych - zmienia się moda, potrzeby najemców, wprowadzane są nowe technologie. Często konieczne jest unowocześnienie instalacji, a to pociąga za sobą lawinę przepisów, z którymi po remoncie taki kilkuletni budynek musi być zgodny. Zanim więc wykona się pierwszy krok, warto przemyśleć sprawę strategicznie.


bank Pekao wnetrza
bank Pekao wnetrza

Inwestor zadecydował, aby ubrać recepcję w nowe szaty, bez ingerowania w oryginalne wykończenie tej przestrzeni. Dobra koordynacja i szybkość prac stały się konieczne ze względu na nadal działajace biuro. Remont trwał cztery tygodnie, w tym w weekendy.


remont biura
szybki remont biura

Zgodnie z podpowiedzią klienta, zdecydowano się na design oparty na motywie prostokątnych, kolorowych brył, tworzących trójwymiarową szachownicę. Poprzez przełamanie białych powierzchni czerwonymi i grafitowymi elementami wprowadzono do wnętrza lekkość, nowoczesność i dynamizm. Architekci wspominają, że najtrudniejszym punktem w projekcie było znalezienie złotego środka pomiędzy chęcią zmiany, a nie ingerowaniem w to, co stanowi oryginalną strukturę budynku.


szybki remont biura
szybki remont biura

Kamienna posadzka pokryta została wysokiej jakości, tkaną wykładziną. Na ścianach zastosowano winylowe tapety, przedzielane dekoracją z paneli akustycznych. Wszystko z zachowaniem restrykcyjnych parametrów jakościowych i norm ogniowych. Przestrzeń ożywiają ażurowe dodatki w postaci białych abażurów, stolika kawowego na ażurowej podstawie, czy krzeseł z dziurkowanymi oparciami. Całości dopełnia przezierny, podwieszany sufit.


remont biura
remont biura

Remont holu siedziby Banku Pekao S.A.

Projekt: Tetris

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Warszawa

źródło: materiały prasowe Tetris

Komentarze

Ilość komentarzy: 2

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

felicjanoo 2020-04-15 09:02:06

Your website is very interesting, i have bookmarked it.

fabianno 2020-04-24 04:27:59

Your site is very nice, i have bookmarked it.

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!