Ciągle rozwijający się kompleks Dolne Młyny wzbogacił się w maju o nowe i unikalne miejsce. Cargo Grill & Deli to połączenie restauracji i delikatesów według projektu Jacka Grycaja, architekta i właściciela firmy Grycaj Design. Oficjalne otwarcie lokalu odbędzie się w najbliższy piątek.
Restauracja mieści się w najbardziej reprezentatywnej przestrzeni zespołu XIX - wiecznych budynków dawnej fabryki tytoniu. Pomysł pojawił się w trakcie pierwszego spotkania z inwestorami, a projekt powstał pod koniec 2016 roku.
Jacek Grycaj wykorzystał otwarte przestrzenie podzielone betonowymi słupami, podejmując odważną decyzję o ich pozostawieniu. Według niego, jak najmniejsze naruszanie jednorodnej przestrzeni było kluczowym aspektem projektu.
Restauracja posiada dwa poziomy i ponad 140 miejsc siedzących. Na środku restauracji powstał bar z zapleczem, którego ściany nie dotykają sufitu. Również kuchnia jest w pełni otwarta, a salę bankietową od sali restauracyjnej oddzielają tafle szkła. To sprawia, że wnętrze wypełnione jest naturalnym światłem. Cały koncept uzupełnił autorski pomysł stworzenia przestrzeni dla delikatesów, które serwują najlepszej jakości wołowinę, świeże owoce morza, sosy i dodatki.
Czerń i czerwień są mocnymi i wyrazistymi kolorami przewodnimi tego miejsca. Zaufanie właścicieli sprawiło, że udało się wykreować bardzo zdecydowane wnętrze o mocnym charakterze, dzięki któremu wizyta w Cargo jest ucztą nie tylko stricte kulinarną, ale również estetyczną.
Eksperci od kulinarnej spedycji dbają o to, aby klienci mogli spróbować sezonowanej na sucho wołowiny, najświeższych ryb i owoców morza oraz dań inspirowanych kuchnią całego świata, a wszystko w towarzystwie specjalnie wyselekcjonowanego wina.
Cargo Grill & Deli
Projekt wnętrz: Jacek Grycaj - Grycaj Design
Realizacja: maj 2017
Lokalizacja: Kraków
Zdjęcia: Grycaj Design, Cargo Grill & Deli
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Od niedawna w budynku Kongresu Deputowanych w Madrycie funkcjonuje nowa...
czytajBiuro projektowe WORKac zaprojektowało imponujące wnętrza nowojorskiej siedziby firmy Wieden+Kennedy....
czytajMisternie skomponowane dania wymagają odpowiedniej oprawy. Jak podkreślić sztukę kulinarną...
czytaj'Nadać formę indywidualnemu stylowi pracy i pomysłom na biznes, socjalnej...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz