Kantyna z kolorową instalacją przestrzenną

Kantyna z kolorową instalacją przestrzenną

Kantyna zlokalizowana jest na parterze w nowo powstającym kompleksie biurowym przy ulicy Opolskiej w Krakowie. Projekt, wyłoniony na zasadzie konkursu przygotowanego przez właściciela budynku, wykonała pracownia Pole Architekci.


Głównym elementem wystroju lokalu jest instalacja przestrzenna wykonana z kolorowych linek. Formą przypomina ona rząd domków. We wnętrzu każdego z nich przewidziano stoliki z miejscami siedzącymi. Ażurowe ścianki z linek dodatkowo wzmagają poczucie intymności. 


kolorowe linki w restauracji
kolorowe linki w restauracji

Głównym wyzwaniem projektowym stał się mało ustawny podłużny kształt pomieszczenia przyszłej restauracji. Ważną wytyczną inwestora było znalezienie właściwych proporcji przestrzennych pomiędzy maksymalizacją miejsc siedzących a zachowaniem minimalnej intymności. Istotne także z punktu widzenia użytkownika było stworzenie miejsc siedzących dostosowanych do różnej ilości osób zasiadających przy jednym stole lub miejsc przeznaczonych do innego charakteru i rodzaju spotkań. W związku z tym lokal podzielono na 3 strefy funkcjonalne.


kolorowe linki w restauracji
kantyna w Krakowie
kantyna w Krakowie
kantyna w Krakowie
kantyna w Krakowie

Wzdłuż najdłuższej ściany kantyny zaprojektowano długie prostokątne drewniane ławy, które mogą pomieścić większą grupę osób. 

Z wyłączeniem kolorowej instalacji, całość lokalu utrzymana jest w stonowanej kolorystyce. Na ścianach pojawiły się szkliwione kafle, które przywołują na myśl techniczne wykończenia zaplecza kuchennego. Z tego samego materiału wykonano również bar, na którym dodatkowo zostały ustawione szklane gablotki.

Na posadzce zaproponowano lastryko z domieszką białego kruszywa. Sufit jest pozostawionym oryginalnym żelbetowym stropem budynku. Tylko w miejscu ław i nad barem sufit jest drewniany. Wykonano go z lekko ażurowych desek pomalowanych na kolor biały. Wszystkie instalacje sufitowe oraz lampy również mają kolor biały.

W lokalu przewidziano miejsce na roślinność, która dopełnia i dodatkowo ożywia wnętrze kantyny.


kantyna w Krakowie

Okrągłe stoliki zlokalizowane przy oknach mają najbardziej otwarty charakter.


kantyna w Krakowie

Kantyna

Projekt wnętrz: Pole Architekci: Łukasz Gniewek, Bartłomiej Popiela, Wojciech Gajewski

Współpraca: Katarzyna Strzelecka, Małgorzata Dębowska

Powierzchnia: 300 m2

Realizacja: 2016

Lokalizacja: Kraków

Zdjęcia: Pole Architekci


Sprawdź również:

Fabryczna kantyna w Łodzi

Fabryczna kantyna w Radomiu


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!