„Bez Tytułu” to restauracja i bar mieszczące się w centrum Warszawy. Nazwa nawiązuje do frazy używanej często na metryczkach obrazów czy grafik przez ich autorów. Związków restauracji ze sztuką jest więcej. Lokal został bowiem powołany do życia przez artystkę Katarzynę Michalski i jej męża Juliena Barbotin-Larrieu.
Dla szwajcarsko-polsko-francuskiego małżeństwa, nazwa restauracji „bez tytułu” oznacza – „bez granic”. Bez granic w przestrzeni, sztuce a przede wszystkim w kuchni. Dlatego w karcie spotkamy produkty pochodzące zarówno od lokalnych dostawców, jak i sprowadzane z odległych krajów.
Projekt restauracji stworzyła Jolanta Szybiak z pracowni Takto. Dzięki wykorzystaniu gigantycznych ram z miedzi i drewna utworzyła kilka intymnych przestrzeni, jednocześnie nawiązując do sztuki. Wnętrze zostało podzielone na kilka tzw „atmosfer”. Pierwszą stanowi palarnia przypominająca ciemnię, kolejne to elegancka strefa restauracyjna czy bar przywołujący na myśl domowy salon.
Restauracja Bez Tytułu to swego rodzaju „patchwork” sztuki, w tym także sztuki kulinarnej oraz designerskich przedmiotów przywiezionych przez właścicieli z licznych podróży po świecie. Znajdziemy tu zatem starą maszynę do pisania, pojemniki na pieprz i sól sprowadzone z różnych stron świata czy kolekcję sprzętu fotograficznego.
Właściciele lokalu przekonują że designerski lokal i dobre jedzenie to niekoniecznie wysokie ceny i sztywna atmosfera. Chcieli stworzyć miejsce, do którego będzie się chciało wracać mając okazję lub bez niej.
Projekt wnętrz: Jolanta Szybiak (Takto)
Powierzchnia: 325 m2
Realizacja: sierpień 2016
Zdjęcia: Bez tytułu
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Geometria dynamizująca wnętrza, ostre kąty podświetlanych tafli sufitowych, nietypowe łamanie...
czytajWnętrza siedziby firmy AWBUD w Zawierciu zostały zaprojektowane przez Grupę...
czytajBar Różowa Krowa zaskakuje pastelową i elegancką kolorystyką wnętrza. Choć...
czytajNowa aranżacja przestrzeni placówki banku to początek zmian wizerunkowych, jakie...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz