„Bez Tytułu” to restauracja i bar mieszczące się w centrum Warszawy. Nazwa nawiązuje do frazy używanej często na metryczkach obrazów czy grafik przez ich autorów. Związków restauracji ze sztuką jest więcej. Lokal został bowiem powołany do życia przez artystkę Katarzynę Michalski i jej męża Juliena Barbotin-Larrieu.
Dla szwajcarsko-polsko-francuskiego małżeństwa, nazwa restauracji „bez tytułu” oznacza – „bez granic”. Bez granic w przestrzeni, sztuce a przede wszystkim w kuchni. Dlatego w karcie spotkamy produkty pochodzące zarówno od lokalnych dostawców, jak i sprowadzane z odległych krajów.
Projekt restauracji stworzyła Jolanta Szybiak z pracowni Takto. Dzięki wykorzystaniu gigantycznych ram z miedzi i drewna utworzyła kilka intymnych przestrzeni, jednocześnie nawiązując do sztuki. Wnętrze zostało podzielone na kilka tzw „atmosfer”. Pierwszą stanowi palarnia przypominająca ciemnię, kolejne to elegancka strefa restauracyjna czy bar przywołujący na myśl domowy salon.
Restauracja Bez Tytułu to swego rodzaju „patchwork” sztuki, w tym także sztuki kulinarnej oraz designerskich przedmiotów przywiezionych przez właścicieli z licznych podróży po świecie. Znajdziemy tu zatem starą maszynę do pisania, pojemniki na pieprz i sól sprowadzone z różnych stron świata czy kolekcję sprzętu fotograficznego.
Właściciele lokalu przekonują że designerski lokal i dobre jedzenie to niekoniecznie wysokie ceny i sztywna atmosfera. Chcieli stworzyć miejsce, do którego będzie się chciało wracać mając okazję lub bez niej.
Projekt wnętrz: Jolanta Szybiak (Takto)
Powierzchnia: 325 m2
Realizacja: sierpień 2016
Zdjęcia: Bez tytułu
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Wyjątkowe, gościnne wnętrza warszawskiego hotelu Autor Rooms.
czytajInspiracją niecodziennej aranżacji księgarni zaprojektowanej przez studio XL-Muse był okoliczny...
czytajZespół architektów z biura Pedra Silva Architects w Lizbonie,zaprojektowało biuro...
czytajBiuro ma powierzchnię około 6120 metrów kwadratowych. Jest w nim...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz