Jak wybrać idealny blat kuchenny ?

Jak wybrać idealny blat kuchenny ?

Do wyboru mamy drewno, kamień lub konglomerat. Który z tych materiałów jest najlepszy ?

Klasyczny wybór: drewno i kamień

Blaty kuchenne wykonane z drewna mają wielu zwolenników. Ich największą zaletą jest  naturalność. Pasują do wielu aranżacji, nadając wnętrzu przytulnego klimatu. Są ciepłe w dotyku i łatwe w obróbce – można je dowolnie przycinać, a także poddawać wielokrotnym zabiegom renowacyjnym.

Drewniana powierzchnia robocza źle jednak znosi wysokie temperatury, jest podatna na zarysowania, przebarwienia i pęknięcia.

Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego są najlepszą alternatywą dla drewna. Warto bliżej przyjrzeć się granitowi, który jest trwały i wytrzymały. Materiał ten występuje w dwóch różnych strukturach: użylonej oraz ziarnistej. Ta pierwsza charakteryzuje się pięknymi motywami użyleń i wzorów. Druga jest bardziej jednolita, ale wyróżnia się różną wielkością ziarna: daje to ciekawy efekt wizualny.

Do największych zalet surowca - poza wartościami estetycznymi -  można zaliczyć wysoką odporność na ścieranie i zarysowania oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Jeżeli zdecydujemy się na zakup jasnego granitu warto pamiętać, aby nie dopuścić do jego zaplamienia mocno barwiącymi płynami jak np. czerwone wino, buraczki czy czarna porzeczek. Na ciemniejszych powierzchniach nie będzie już takiego problemu.

Konglomerat kwarcowy – dobry pomysł ?

Konglomeraty kwarcowe najczęściej wybierane są przez osoby, które doceniają nie tylko kamienną estetykę, ale i nowoczesne technologie. Liczy się też łatwość użytkowania i bardzo dobre właściwości fizyko-mechaniczne. Bogata paleta kolorów oraz zróżnicowane opcje wykończenia sprawiają, że stają się one coraz popularniejszą alternatywą dla kamienia naturalnego

Do najważniejszych cech konglomeratów kwarcowych można zaliczyć zarówno wyjątkową trwałość, jak i bardzo niską nasiąkliwość, która uniemożliwia tworzenie się zarazków oraz pleśni. Co najważniejsze, na takiej powierzchni utrudnione jest wchłanianie wszelkiego rodzaju płynów. Dzięki takim właściwościom blaty są bardziej higieniczne i bez problemu mogą mieć kontakt z żywnością.

Oprócz walorów estetycznych do atutów konglomeratu można zaliczyć łatwość pielęgnacji powierzchni blatów – nie są one wrażliwe na działanie większości detergentów, a często do codziennej pielęgnacji wystarczy delikatnie zwilżona, miękka ścierka.

Usuwanie trudniejszych zabrudzeń również nie stanowi problemu. Doskonale sprawdzają się tu delikatne mleczka czyszczące czy standardowa chemia kuchenna. Blaty z konglomeratu nie wymagają stosowania żadnych zabiegów konserwacyjnych – nie trzeba ich impregnować, aby cieszyć się nimi przez wiele lat.

Źródło: Grupa EGA

Blat kuchenny z konglomeratu

Blat kuchenny z konglomeratu

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!