W jaki sposób kolorystyka kuchni wpływa na nasz apetyt.
Psychologia kolorów jest dziedziną nauki bardzo bliską ludzkiemu podniebieniu. Nie tylko wizualna strona potraw, ale i barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, bezpośrednio wpływają na nasz poziom łaknienia. Apetyt szczególnie pobudzają kolory żółty i pomarańczowy, kojarzące się z ciepłem i orzeźwieniem. Najbardziej „apetyczną” barwą jest jednak czerwień, zwłaszcza w zestawieniu ze wspomnianą żółcią.
Posiłki dobrze spożywa się także w otoczeniu zieleni, przywodzącej na myśl świeżość i naturalność, oraz chłodzącej i czystej bieli. Burczenia w brzuchu nie spowoduje raczej natomiast kolor szary, czarny czy niebieski. Ten ostatni ma działanie uspokajające i relaksujące, nadaje się więc bardziej do pomieszczeń takich jak sypialnia.
Wprowadzanie do kuchni „apetycznych” barw nie musi oznaczać od razu konieczności malowania całych ścian. Dobrym rozwiązaniem są także meble w odpowiednich kolorach oraz różnego rodzaju dodatki w postaci zasłon, obrusów albo naczyń. Jedzenie to prawdziwa uczta dla zmysłów, a dobry posiłek zachwyca nie tylko feerią smaków i zapachów, ale także kolorów. Warto więc pamiętać o tym, aby w kuchniach oraz jadalniach nigdy nie zabrakło optymizmu w postaci wielobarwnych dodatków.
Źródło: Jan Niezbędny
Fot: Tubądzin
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Ogrzewanie podłogowe to sprawdzony sposób na bezpieczne i wydajne ogrzanie...
czytajTapety akustyczne z włókna szklanego poprawiają nie tylko komfort akustyczny,...
czytajNiegdyś budynki przemysłowe – dzisiaj rozświetlone, wysokie apartamenty – lofty...
czytajTwoje mieszkanie jest zbyt małe? Ciągle wydaje się ponure i...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz