W jaki sposób kolorystyka kuchni wpływa na nasz apetyt.
Psychologia kolorów jest dziedziną nauki bardzo bliską ludzkiemu podniebieniu. Nie tylko wizualna strona potraw, ale i barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, bezpośrednio wpływają na nasz poziom łaknienia. Apetyt szczególnie pobudzają kolory żółty i pomarańczowy, kojarzące się z ciepłem i orzeźwieniem. Najbardziej „apetyczną” barwą jest jednak czerwień, zwłaszcza w zestawieniu ze wspomnianą żółcią.
Posiłki dobrze spożywa się także w otoczeniu zieleni, przywodzącej na myśl świeżość i naturalność, oraz chłodzącej i czystej bieli. Burczenia w brzuchu nie spowoduje raczej natomiast kolor szary, czarny czy niebieski. Ten ostatni ma działanie uspokajające i relaksujące, nadaje się więc bardziej do pomieszczeń takich jak sypialnia.
Wprowadzanie do kuchni „apetycznych” barw nie musi oznaczać od razu konieczności malowania całych ścian. Dobrym rozwiązaniem są także meble w odpowiednich kolorach oraz różnego rodzaju dodatki w postaci zasłon, obrusów albo naczyń. Jedzenie to prawdziwa uczta dla zmysłów, a dobry posiłek zachwyca nie tylko feerią smaków i zapachów, ale także kolorów. Warto więc pamiętać o tym, aby w kuchniach oraz jadalniach nigdy nie zabrakło optymizmu w postaci wielobarwnych dodatków.
Źródło: Jan Niezbędny
Fot: Tubądzin
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Neutralna kolorystyka jest ponadczasowa i dlatego chętnie stosowana w aranżacji...
czytajHotel służy przede wszystkim do regeneracji sił po podróży. O...
czytajRobiąc co tydzień porządki, jednym rzutem przecieramy armaturę nie zastanawiając...
czytajAranżacja małej łazienki stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli w...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz