HOT

Butik z kwiatami - elegancja i minimalizm

Butik z kwiatami - elegancja i minimalizm

W dzisiejszych czasach kwiaciarnia to nie tylko sklep z kwiatami - to także miejsce, gdzie można zaopatrzyć się w eleganckie dodatki i akcesoria do domu.

Aga flowers to sieć warszawskich kwiaciarni, która obok bukietów na wszystkie okazje oferuje także akcesoria do domu. Ceramika, świeczniki, flakony, drobne dekoracje - to wszystko i wiele więcej można znaleźć w ich sklepach. Charakter miejsca wymagał odpowiedniej oprawy, klasycznego stonowanego tła, które odpowiednio wyeksponuje i podkreśli to, co najważniejsze – feerię barw i kwiatowe aranżacje.

- Wystrój sklepu przewiduje zabudowę wnękową mebli przyściennych – podkreśla Dominika Ladowska, architektka Forbis Group. Wnętrze kwiaciarni utrzymane jest w klasycznym, eleganckim stylu z detalami nawiązującymi do baroku i rococo. Takie zabiegi mają na celu nadanie wnętrzu określonego charakteru. Ważne, aby kwiaciarnia wyróżniała się wśród innych i zapadała w pamięć klientom – dodaje Ladowska. Elementem zwracającym uwagę jest ściana pokryta grafitowym Polyglassem z umieszczonym na środku logo aga flowers. Kontuar umieszczony na wprost wejścia jest meblem wielofunkcyjnym. Stanowi ladę do obsługi klientów, a częściowo jest także blatem roboczym. Wykończony na biało wyraźnie odcina się od ściany za nim.

Przechowywanie i porządek w kwiaciarni zapewniają szafy wnękowe w systemie zabudowy gipsowo-kartonowej z podświetlonymi ściankami bocznymi i lustrem. Całość została ujęta jak obraz, w masywnych zdobionych ramach w odcieniach bieli, srebra i złota. Część szaf wnękowych pozostaje pusta i służy jako tło dla ekspozycji kwiatów ciętych – tu ponownie zastosowano zabieg ujmowania ekspozycji w ramę, co ją doskonale uwydatnia. Fragment zabudowy wnękowej z półkami przeznaczono na ekspozycję ceramiki oraz akcesoriów. We wnętrzu zadbano także o efekt przestrzeni i spotęgowanie przestronności, a to dzięki lustrom we wnękach powielającym odbity obraz.

- Tylna ściana wydzielająca zaprojektowana została jako niepełna zabudowa, częściowo odsłaniająca zaplecze. Ten zabieg, podobnie jak inne, ma na celu optyczne powiększenie wnętrza – podsumowuje Dominika Ladowska z Forbis Group.

Źródło: Forbis Group

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!