Projekt wnętrza centrum biznesu Andersia Silver w Poznaniu

Projekt wnętrza centrum biznesu Andersia Silver w Poznaniu

Kompleks biznesowy Andersia Silver otworzy się w Poznaniu za niecałe trzy lata. Będzie on domem dla małych i dużych firm oraz poznańskich start-upów. Za koncepcję wnętrz odpowiada pracownia The Design Group. 

Budynek Andersia Silver ma stanąć w Poznaniu przy placu Andersa. Miejsce to stanie się centrum biznesowym, a jego realizacja będzie czwartym i ostatnim etapem zabudowy placu. Najwyższy, bo mierzący 117,5 m budynek w Poznaniu będzie częścią inwestycji Andersia Business Center prowadzonej przez Von der Heyden Group. Za projektem wnętrz planowanego obiektu stoi zespół architektów z pracowni The Design Group w składzie: Martyna Bosek, Marta Konarska, Karolina Kózka oraz Konrad Krusiewicz. Architekci przygotowali pomysł na wnętrza recepcji, biurowych open space’ów oraz restauracji dla pracowników. 

Projektanci postawili na przytulny design podany w bardzo współczesnym wydaniu. Nowoczesne przestrzenie mają być przyjazne, a przy tym korespondować z biznesowym charakterem obiektu. Proste i estetyczne umeblowanie dobrze wpisuje się w minimalistyczne wnętrza. Na uwagę zasługują pieczołowicie dobrane materiały wykończeniowe oraz subtelna paletą barw.

Projekt wnętrza centrum biznesu Andersia Silver w Poznaniu

Industrialne motywy we wnętrzu 

W projekcie wnętrz budynku Andersia Silver odnajdujemy nawiązania do industrialnej stylistyki. Zamiast maskować instalacje, architekci postanowili je wyeksponować - w tym celu w niektórych częściach obiektu pod sufitem zainstalowano czarne stalowe profile będące stelażem dla lamp sufitowych. Stał pojawia się także w postaci przepierzeń czy konstrukcji schodów. Malowane na matową czerń doskonale wyróżniają się na tle białych ścian i dużych przeszkleń. 

Architekci zaproponowali zestawienie różnych tekstur: lastryko z żywicą oraz oryginalnych trójwymiarowych wzorów zdobiących betonowe płyty. Wprowadzona kolorystyka jest subtelna i łagodna, dzięki czemu wnętrza wydają się przytulne i ciepłe.

Projekt wnętrza centrum biznesu Andersia Silver w Poznaniu

Recepcja jako wizytówka 

W każdym budynku biurowym projekt recepcji jest szczególnie ważny - to ta przestrzeń zdecyduje o pierwszym wrażeniu klientów. Architekci postanowili ubrać strefę wejściową w dekoracyjne elementy łączące w sobie elegancję i industrialny sznyt. 

W open space’ach wykorzystano dużo zieleni, która ma redukować stres, poprawiać jakość powietrza i działać odprężająco. Oprócz tego w projekcie pojawiają się również miękkie tekstury, które wprowadzają domowy klimat. Odpowiednia akustyka osiągnięta została dzięki zastosowaniu tapicerowanych paneli. W części biurowej zaplanowano też team roomy, wydzielone przy pomocy kotar. 

W strefie restauracyjnej architekci postawili na jasną i otwartą przestrzeń. Dominuje tutaj naturalne drewno, które nadaje wnętrzom kameralną atmosferę. Projektanci umiejętnie bawią się różnymi stylami, zachowując przy tym biznesowy charakter całego założenia. 

Zobacz galerię zdjęć projektu wnętrza centrum biznesu Andersia Silver w Poznaniu 

Projekt wnętrza centrum biznesu Andersia Silver w Poznaniu - metryczka projektu 

Typ projektu: wnętrze biurowe

Inwestor: Von der Heyden Group

Pracownia: The Design Group

Autorzy projektu: Martyna Bosek, Marta Konarska, Karolina Kózka, Konrad Krusiewicz

Projekt: 2020

Lokalizacja: pl. Andersa, Poznań

Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!