Restauracja z klimatem, czyli nowy projekt od mode:lina

Restauracja z klimatem, czyli nowy projekt od mode:lina

Restauracja w nowym budynku Concordia Design we Wrocławiu projektu pracowni mode:lina to miejsce, które trzeba odwiedzić. Nie tylko ze względu na dobrą kuchnię, ale także z uwagi na wyjątkowy design i klimat panujący we wnętrzu. 

Wrocławska Wyspa Słodowa to unikatowe miejsce na mapie miastaw ciepłe dni przyciąga rzesze mieszkańców i turystów, którzy chętnie uczestniczą w organizowanych tam wydarzeniach kulturalnych. Bliskość centrum miasta, a przy tym otoczenie zieleni i wody sprawiają, że Wyspa stanowi doskonałą lokalizację. Całkiem niedawno otwarto tam Concordia Design – nowoczesne centrum kreatywności i biznesu. Wyjątkowy projekt architektury obiektu opracowany przez holenderskie biuro MVRDV zasłużył na równie piękne wnętrza – aranżacją najbardziej wymagającej przestrzeni, czyli void'u zajęła się pracownia mode:lina. 

Architekci podkreślają, że przygotowując koncepcję przestrzeni restauracyjnej w Concordia Design, zależało im szczególnie, aby pozostawić możliwość maksymalnego doświadczenia skali architektury przez odwiedzających. Jednocześnie zaaranżowane przestrzenie miały być przytulne i dawać pretekst to kameralnych spotkań, rozmów, a także pracy. Duży void (podcięcie) to przestrzeń otwarta z każdej strony, w której przenikają się wzajemnie wnętrze z zielonym otoczeniem. Ponad wszystkim góruje gigantyczny mural autorstwa Alicji Białej.

Restauracja z klimatem, czyli nowy projekt od mode:lina

Wymagający projekt wnętrza 

Strefę restauracyjną charakteryzują imponująca wysokość oraz trzy ogromne przeszklone elewacje. Cechy te bardzo silnie definiują przestrzeń, nakładając jednocześnie wiele ograniczeń. Aranżacja takiego wnętrza powinna być odczytana jako uzupełnienie architektury, a nie jej konkurencję, dlatego architekci postawili na lekkie formy uzupełniające przestrzeń. Otwarta przestrzeń dużej restauracji podzielona została za pomocą wysokich roślin oraz indywidualnie zaprojektowanych mebli.

Poszczególne strefy kryją w sobie funkcjonalne scenariusze dla różnych wariantów spędzania czasu przez gości. Void wypełniony został wysokimi stołami ze zintegrowanym oświetleniem, a także mniejszymi stolikami z charakterystyczną konstrukcją. Istotną rolę we wnętrzu odgrywają także podwieszone do stalowej konstrukcji zasłony, które nie tylko dekorują wnętrze, ale także tworzą bardziej intymne przestrzenie. Ponadto z ich pomocą bardzo łatwo jest dokonać szybkiej zmiany układu wnętrza w zależności od planowanych wydarzeń. 

W centralnym punkcie void'u znajduje się duży bar w formie dobrze widocznej i łatwo dostępnej wyspy. Bryłę baru uzupełniają ciemne błyszczące płytki oraz stalowa konstrukcja pomalowana na ciemną zieleń. Tylną ścianę zamyka długa, monolityczna strefa gastronomiczna. Umiejscowiona tam lada wykończona została podobnie jak bar, zaś tłem dla niej jest perforowana blacha i ściana stanowiąca płynną kontynuację muralu. Architekci posłużyli się subtelnym zróżnicowaniem kolorystycznym dla poszczególnych stref, z których każda ma przypisany swój własny kolor odpowiadający palecie barw muralu. W ten sposób duża przestrzeń restauracji stała się dobrze zorganizowana i czytelna.

Zobacz galerię zdjęć restauracji z klimatem, czyli nowy projekt od mode:lina 

Restauracja z klimatem, czyli nowy projekt od mode:lina – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze restauracji

inwestor: Concordia Design Wrocław

pracownia: mode:lina

autorzy projektu: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka-Włodarczyk, Joanna Lenart

realizacja: 2020

lokalizacja: Wyspa Słodowa 7, Wrocław

projektowana powierzchnia: 250 mkw

zdjęcia: Patryk Lewiński

opracowanie: Wiola Imiolczyk

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!